En lykkelig skilsmisse

I anledning af opløsningen af ægteskabet mellem Tvis KFUM og HH90, der har gået under navnene Team Tvis Holstebro og fra 2016 TTH Holstebro, giver Flammens Hans Henrik Hjermitslev sin vurdering af situationen og historien bag ægteskabet og skilsmissen.

Den 8. april 2020 blev det i skyggen af coronakrisen offentliggjort, at TTH Holstebro pr. 1. juli 2020 afleverer dameholdet tilbage til Holstebro Håndbold 90, der har licensen til holdet. Holdet fortsætter i dameligaen under et nyt navn og med hjemmebane på Idrætscenter Vest. Hermed bliver TTH Holstebro til en enstrenget klub og følger således andre håndboldbyer som Aalborg, Esbjerg, Silkeborg og Aarhus, der har to klubber med hver deres elitehold på henholdsvis herre- og damesiden. Kun Skanderborg har nu en tostrenget klub. Efter fusionsbølgen fra 1990’erne og frem, hvor blandt andet fodbold- og håndboldklubber fandt sammen, ser vi således nu en fissionsbølge, hvor selskaberne igen splittes op for at samle alle kræfter om én aktivitet.

TTH og HH90 kalder begge det for ’en lykkelig skilsmisse’. Grunden til skilsmissen er, at der forventes et underskud på 6 mio. kr. for sæsonen 2020/2021 på grund af krisen. Som en nødvendighed i denne kritiske situation skal udgifterne barberes omkring 30% ned, og her kom dameholdets eksistens i spil. HH90 valgte derfor at gå videre på egen hånd. Meget tyder på, at det faktisk er en lykkelig skilsmisse, da begge parter ønsker at stå på egne ben i denne situation. TTH Holstebro kan koncentrere sig om af skaffe midler til herreholdet, mens HH90 ikke risikerer at miste deres damehold i ligaen. I al fald ikke i første omgang.

Rent økonomisk er holdene allerede adskilt i TTH Herrer A/S og TTH Damer A/S med hver deres licens og kontraktlige forpligtelser. Det fremgår ikke, hvordan holdingselskabet Holstebro Sport + Events egenkapital på 3,5 mio. (2019) samt det kommende underskud skal fordeles mellem selskaberne. Disse tråde skal reddes ud inden dameholdet gives tilbage til HH90 1. juli 2020. Det er heller ikke meldt ud, hvordan fordelingen af ungdomsholdene, medarbejderstaben og fanklubben bliver. Dog fortsætter Peter Krautmeyer som træner for dameholdet, mens det ikke tyder på, at der bliver penge til fuldtidsmedarbejdere i administrationen i HH90.

I 2019/2020 havde herrerne en omsætning på 18,7 mio. kr. og et overskud på 3.900 kr. samt en egenkapital på 2.939.000 mio. kr. og gældsforpligtelser på 2.796.000 kr., mens de tilsvarende tal hos damerne var på 7,3 mio. kr. i omsætning, 35.700 kr. i overskud, 560.000 kr. i egenkapital og 350.000 kr. i gældsforpligtelser.

Umiddelbart fornuftige selskaber økonomisk set, men den fortsatte drift kommer helt og holdent til at blive afgjort af, hvor mange sponsorkroner de får i kassen til den kommende sæson. I stedet for at samarbejde kommer klubberne nu til at konkurrere om virksomhedernes gunst. John Gråkjær har allerede meldt ud, at hans virksomhed kun kommer til at støtte herrerne, og han opfordrer mere eller mindre direkte andre sponsorer til at gøre det samme for at sikre mindst ét hold i byen, der kan kæmpe med om medaljer. Vald. Birn vil fortsætte med at sponsorere begge hold, mens Vestjysk Bank fortsætter som sponsor for TTH, men ikke har afgjort om de vil støtte HH90. Borgmester H.C. Østerby har meldt ud, at kommunen vil støtte begge klubber, men nok med et større beløb til herrerne end til damerne, da herreholdet giver en større eksponering.

Måske er det en lykkelig skilsmisse, fordi det var et fornuftsægteskab, der blev indgået tilbage i 2000. Baggrunden var dengang, at man fra Tvis KFUM’s side ønskede et større og bredere sponsorgrundlag for at tage det sidste skridt mod toppen af dansk håndbold efter en elevatortilværelse mellem de to bedste rækker i 1990’erne, mens HH90 ønskede penge til at sikre klubbens økonomi og til en professionalisering og udvikling af deres damehold, der dengang lå i den næstbedste række. Det var Tvis KFUM’s formand John Gråkjær, der stod bag de første tilnærmelser og frieriet. Ægteskabet blev godkendt med store flertal ved ekstraordinære generalforsamlinger i de to klubber i foråret 2000.

Det har imidlertid flere gange knaget i ægteskabet. Mest alvorligt i 2002, hvor fusionsaftalen skulle genforhandles ovenpå et underskud på 900.000 kr. John Gråkjær trak sig som bestyrelsesformand for Team Tvis Holstebro, men trådene blev dog med Orla Dahl Jepsens mellemkomst redt ud. Der har imidlertid gennem hele ægteskabet været en spænding mellem moderklubberne i forhold til den økonomiske prioritering af herre- og dameholdet. Herreholdet har gennem hele perioden været førsteprioritet og også den del af selskabet, der har genereret flest sponsor-, TV- og tilskuerindtægter. I tilfælde af økonomiske vanskeligheder har det da også særligt været dameholdet, der har måttet holde for. Særligt i de seneste år, hvor damerne er gået fra at kæmpe om medaljer til at kæmpe for at undgå nedrykning.

TTH og HH90 har meldt ud, at de gerne vil samarbejde, hvor det giver mening – her ligger ungdomshåndbold og talentudvikling samt dobbeltstævner lige for – men det bliver alt andet lige en kamp for overlevelse både økonomisk og sportsligt. Nu ikke med, men i nogen grad mod hinanden. Det første slag kommer til at dreje sig om at skaffe midler til den kommende sæson hos de lokale virksomheder.

Rent sportsligt har fusionsklubben været en succes. Damerne har med tre europæiske titler, to bronzemedaljer og en sølvmedalje samt to finalepladser og en bronzemedalje i pokalturneringen og én sølvmedalje i Europa klaret sig langt over, hvad man kunne forvendte i forhold til lønudgifterne. I den mere løntunge herreliga har TTH også præsteret fornuftigt. Med et budget, der var og er betydeligt mindre end hos de største klubber som hedengangne AG København, KIF Kolding, Bjerringbro-Silkeborg, Skjern og Aalborg, har holdet opnået to pokaltitler, fire bronzemedaljer, en sølvmedalje, en bronzemedalje i EHF Cuppen, en sølvmedalje i pokalturneringen samt en Super Cup. Samtidig har holdet vist en fornem stabilitet ved i de seneste ni sæsoner at placere sig i top 5 i grundspillet. Herreholdet har også været meget eksponeret på TV og tiltrukket omkring 2.000 tilskuere i snit til hjemmekampene i Gråkjær Arena, der blev indviet i 2011. Interessen for dameholdet har gennem alle årene været betydeligt mindre tilskuer- og sponsormæssigt på trods af de gode sportslige præstationer.

Vi håber det bedste for begge klubber. Det vil være skønt med to ligahold i Holstebro. Men hos Flammen ligger hjertet nu som altid hos Team Tvis Holstebro, som også vil være den klub, vi vil følge og støtte fremover.

Her kan du læse hele historien om Tvis KFUM og Team Tvis Holstebro 1942-2017.