Succes #2

4. april 1993: Foran 1.800 begejstrede tilskuere på Idrætscenter Vest vinder Tvis KFUM 24-17 over Dronningborg og sikrer sig hermed oprykning til landets bedste række for første gang i klubbens historie. Det begyndte i serie 4 i 1980, og efter seks oprykninger på 13 år er holdet nu blandt landets 12 bedste herrehold. I den efterfølgende elevatortid rykker Tvis KFUM to gange ned (i 1994 og 1998), men rykker i 1999 definitivt op i ligaen, som den nu hedder. Her har klubben befundet sig siden. Fra 2000 under navnet Team Tvis Holstebro og fra 2016 TTH Holstebro.

Der var håndboldfeber i Vestjylland i sæsonen 1992/1993. De lokale hold Tvis KFUM, Hvide Sande KFUM samt fusionsklubberne Håndbold Mejrup/Hvam og Skjern Håndbold var nemlig placeret sammen i 2. division vest, og det kastede nogle drabelige lokalopgør af sig. Skjern og Hvide Sande havde traditionelt været flagskibene i Vestjylland, mens Tvis og Mejrup/Hvam var opkomlinge. Imidlertid blev der vendt op og ned på det, for da sæsonen sluttede, stod Tvis med 29 point og Mejrup/Hvam med 23, mens Hvide Sande kun havde 13 og Skjern 11 point for de 18 kampe.

I lokalopgørene havde Tvis KFUM da også overhånden. Det blev til to sejre over Hvide Sande KFUM og to sejre over Skjern Håndbold. I udekampen i Skjern Hallen vandt Tvis med hele 20-27 (8-12) på trods af chikane fra tilskuerne, der havde for vane at svine modstanderholdets fløjspillere til, når de stod ude ved sidelinjen. En harmdirrende Svend Jakobsen fra Dagbladet kunne rapportere: ”Gennem hele første halvleg måtte Kim Sønderskov lægge øre til den ene gang sludder og vås efter den anden. To-tre af hjemmeholdets tilskuere, og det var med garanti ikke nogen, der havde studiegæld, brugte hele kampen på at køre verbalt på fløjspilleren Kim Sønderskov og dommerparret, der dog var så langt væk, at de ikke kunne høre det forbandede ævl, der blev lukket ud.” Topscorer for Skjern med 6 mål blev i øvrigt den unge højre back Morten Hansen, der året efter skiftede til lokalrivalerne, mens playmaker John Mikkelsen lavede hele 9 mål for Tvis KFUM.

I lokalopgørene mod Mejrup/Hvam var tonen pænere, men intensiteten var i top. Begge kampe var henlagt til Idrætscenter Vest. Efter at have tabt den første kamp tog Tvis KFUM revanche med en sejr på 20-17 (9-9) foran hele 1.910 tilskuere i en kamp, hvor Henrik Westh lavede 6 mål og Peter Melvej og Anders Maabjerg scorede 5 gange hver.

I anden sæsonhalvdel begyndte det at lugte af oprykning i Tvis og omegn, selv om træner Kurt Nielsen og spillerne insisterede på at tage én kamp ad gangen. Et afgørende slag skulle udkæmpes på Idrætscenter Vest mod det andet tophold VRI fra det nordlige Aarhus. I den første kamp havde Tvis kun fået et point og fået målmand Tom Lundager skadet, men det krævede en sejr, hvis holdet selv skulle kunne afgøre, om det rykkede op. Foran 1.700 tilskuere – heriblandt et sambaorkester fra Tvis Skole – vandt Tvis KFUM topopgøret 24-22 (12-8).

Sejre i de sidste tre kampe ville nu betyde en førsteplads og direkte oprykning til landets bedste række. Imidlertid snublede holdet i den næste kamp, da det på hjemmebane tabte 19-20 til Bjerringbro KFUM. Nu skulle man håbe på, at VRI satte point til, mens man selv vandt i Brønderslev. Begge dele skete, Tvis KFUM vandt i Brønderslev og Hvide Sande tog point fra VRI, og der var nu dækket op til oprykningskamp på Idrætscenter Vest mod Dronningborg Boldklub søndag 4. april 1993.

Der blev transmitteret direkte fra kampen på TV Midt/Vest, og fjernsynsseerne og de 1.800 tilskuere var vidne til en magtdemonstration fra hjemmeholdets side. Med Peter Melvej som førstebomber bragte Tvis KFUM sig foran 9-2 og førte 14-7 ved pausen. Føringen blev holdt i hele anden halvleg og kampen endte til sidst 24-17. Fra lægterne blev der sunget ”Tvis-olé” og ”Tvis, de er i første division”, champagnepropperne sprang og træner Kurt Nielsen fik en lufttur og en tur under den kolde bruser. Anfører John Mikkelsen, der var blevet far for første gang aftenen inden kampen, takkede publikum for den fantastiske opbakning, cigarerne blev røget og guldøllene drukket, hvorefter festen fortsatte i Tvis hallen, hvor 400 tilhængere fejrede de lokale helte, der for første gang var i landets bedste række.

Over for Dagbladet gav John Mikkelsen et godt sammenhold og en god træner æren for oprykningen: ”Der har været en suveræn stemning i truppen hele sæsonen. Vi har bare svinget flot sammen, og oprykningen er resultatet af et gedigent samarbejde mellem spillerne og en fremragende træner Kurt Nielsen.” Der var også roser til målmanden og bysbarnet fra Vildbjerg, Kristian Juelsgård, der havde levet op til det store ansvar, da Tom Lundager var skadet en stor del af sæsonen.

Til oprykningsfesten blev der holdt taler af borgmester Anders Poulsen, der roste klubben for udviklingen fra 1978, da Tvis Hallen blev bygget, til kulminationen med oprykningen, og af formanden for Tvis Borgerforening Margit Vendelbjerg, der fortalte, hvordan byens indbyggere havde levet med i sæsonens drama: ”Jeg kan fortælle, at vi er mange, der har svedt med jer. Vi har bidt negle med jer og grædt med jer, da I tabte til Bjerringbro for kort tid siden. Men i dag er vi meget glade ved at kunne juble sammen med jer. I har for alvor fået placeret Tvis på landkortet med oprykningen til 1. division.”

Kurt Nielsen, der trak sig tilbage som træner efter oprykningen, besteg også talerstolen og roste særligt én spiller: ”For 12 år siden fik jeg overtalt Henrik Westh til at komme tilbage til Tvis. Det er nok noget af det mest fornuftige, jeg har gjort. For uden dig, Henrik, ville Tvis KFUM slet ikke være i nærheden af 1. division.” En bevæget Henrik Westh kunne ikke lade rosen stå uimodsagt: ”Nu du har stået og skamrost mig, må jeg vel hellere markere mig. Du har betydet utroligt meget for mange af gutterne på holdet, og her mener jeg ikke kun omkring håndboldspillet. Du har altid haft tid til at snakke eller høre på vore problemer, og såvel på banen som uden for er jeg dig stor tak skyldig.” Kurt Nielsen skulle senere vende tilbage som træner allerede i 1994, da han tog over efter fyringen af Peter Hansen, og han var også træner i sæsonerne 1996/1997, 1999/2000 og 2000/2001, hvor holdet spillede i landets bedste række.

Bent Bak, der var med på holdet som fysioterapeut, har lavet en beretning om oprykningen i 1993.

Kampen i tal: Tvis KFUM – Dronningborg Boldklub 24-17 (14-7). Målscorere for Tvis KFUM: Peter Melvej 7, Henrik Westh 6, John Mikkelsen 6, Dennis Olsen 2, Bent Damgaard 1, Peder Vejsgaard 1, Kim Sønderskov 1. Desuden Kristian Juelsgaard, Tom Lundager, Jesper Hagner, Anders Maabjerg, Arne Damgaard, Kurt Nielsen (træner), Bent Bak (fysioterapeut) og Jørgen Bang (holdleder). Derudover var Dan Laursen, Henrik Vejsgaard og Karsten Hansen med i enkelte kampe i sæsonen. Målscorere for Dronningborg: René Pedersen 6 (1), Brian Alexis 2, Flemming Tang 2, Jesper Frank 2, Per Jensen 2, Harri Pedersen 1, Flemming Sørensen 1, Jesper Søgaard 1. Udvisninger: Tvis 3, Dronningborg 4 + diskvalifikation. Dommere: Palle Fuglsang og Birger Frederiksen (afskedskamp). Tilskuere: 1.800 i Idrætscenter Vest.