Succes #1

27. december 2008: Team Tvis Holstebro sikrer sig den første titel nogensinde, da vestjyderne i Arenaen i Aarhus vinder sikkert med 31-25 (16-11) over GOG i pokalfinalen med 500 ellevilde TTH-fans blandt de 3.300 tilskuere.

I de første år med Team Tvis Holstebro havde resultaterne ikke levet op til forventningerne. Nok havde man etableret sig som ligahold, men placeringer mellem nr. 5 og 9, der ikke gav adgang til slutspillet, var ikke i længden tilfredsstillende. Trænerne var også blevet hyppigt skiftet ud. Samtidig knirkede samarbejdet mellem moderklubberne Tvis KFUM og Holstebro Håndbold 90 til tider, da man så forskelligt på prioriteringen af herre- og dameholdet. I 2008 kom finanskrisen oveni, og da det kneb med at skaffe de fornødne sponsorkroner, og kommunen samtidig nølede med at kaste penge i en ny håndboldarena, kom det på tale at indgå i et samarbejde med Viborg HK, der ikke længere havde råd til et ligahold for herrer.

I december 2008 lysnede det imidlertid, da Holstebro Byråd vedtog at bygge en håndboldarena. I januar 2009 blev planerne om en fusion med Viborg lagt i graven. Indimellem disse to begivenheder vandt Team Tvis Holstebro klubbens første titel, da herreholdet besejrede GOG i pokalfinalen. Dette var skelsættende, fordi man nu, både i egen selvforståelse og i offentligheden, blev regnet blandt topholdene i dansk håndbold. Det blev cementeret i maj 2009, hvor holdet sikrede sig bronzemedaljer efter endnu en sejr over GOG. Pokalsejren indvarslede således en ny epoke for TTH, hvor man blev regnet for medajleaspiranter eller i det mindste som troværdige outsidere.

Den følgende tid blev også præget af en vis kontinuitet. Efter to middelmådige 8. pladser i grundspillet i 2009/2010 og 2010/2011 endte holdet således i top 5 i alle sæsoner fra 2012 til 2020. Under Claus Uhrenholdt, der var træner fra 2006 til 2012, sikrede holdet sig endnu en bronzemedalje, og med Klavs Bruun Jørgensen ved roret fra 2012 til 2015 erobrede TTH EHF- og DM-bronze. Samtidig fejrede dameholdet hele tre triumfer i Europa. Under Patrick Westerholm fra 2015 til 2020 kom der yderligere en pokaltitel, en Super Cup og en sølv- og en bronzemedalje til.

Pokaltriumfen i 2008 blev således startskuddet til en ny epoke for TTH. Mens 1990’erne var elevatortiden, hvor succeskriteriet var et rykke op og forblive i landets bedste række, og 2000’erne var tiden, hvor man etablerede sig i ligaen, så blev 2010’erne således perioden, hvor TTH manifesterede sig som et tophold i dansk herrehåndbold.

Vejen til pokaltriumfen i 2008 begyndte i Aars, hvor Team Tvis Holstebro i 6. runde under JHF 13. marts besejrede de lokale helte fra 2. division med 25-47 (12-24). Simon Rostved blev topscorer med 9 mål, mens Heino Holm Knudsen kvitterede for sit comeback efter en skade med 2 mål.

I 7. runde 14. april 2008 besejrede TTH Kolding HK fra 3. division med 15-35. Denne kamp sluttede sæsonen 2007/2008 af, og var derfor afskedskamp for Niklas Forsmoo, Jakob Thoustrup og Jesper Ahle, der således ikke nåede at få pokaltriumfen med. TTH’s målscorere var Heino Holm Knudsen 7, Simon Rostved 7, H.C. Lund 4, Jesper Ahle 4, Niklas Forsmoo 3, Lars Erik Bjørnsen 3, Jakob Thoustrup 3, Lasse Andersen 2 og Nichlas Bruzelius 2.

I sæsonen 2008/2009 gik pokalturneringen over i sin landsdækkende fase under DHF. Inden sæsonen havde Team Tvis Holstebro forstærket sig med de tidligere KIF-spillere Patrick Olsson og Joacim Ernstsson og Søren Tau, der tidligere havde spillet i GOG og Lemvig. I ottendedelsfinalen 2. september vandt TTH 18-41 ude over københavnske IF Stadion fra 2. division.

Derefter blev det alvor, for i kvartfinalen stod dragerne over for topholdet AaB Håndbold, som TTH havde tabt 38-32 til i ligaen 10 dage før. 20. oktober blev kvartfinalen spillet i Aalborg. I begyndelsen gik det som forventet. AaB gik fra en pauseføring på 15-14 til 21-17, men så vendte kampen. TTH fik kontakt ved 25-24, og i de sidste minutter hev TTH overraskende en sejr hjem på 28-31. Målscorere for TTH var Lars Rasmussen 9 (5), Joacim Ernstsson 8, Søren Hansen 5, Nikolaj Mehl 3, Lasse Andersen 3 og Patrik Olsson 2.

Lodtrækningsheld til semifinalen betød, at TTH nu stod over for 1. divisionsholdet fra Herning, HC Midtjylland, der overraskende havde slået ligaholdet fra Fredericia ud i kvartfinalen. Foran 1.750 tilskuere 6. december 2008 hjemme på IC Vest levede Team Tvis Holstebro op til favoritværdigheden og vandt 36-32 (18-14). Målscorere for TTH var Lars Rasmussen 9 (3), Joacim Ernstsson 6, Søren Hansen 6, H.C. Lund 4, Lars Erik Bjørnsen 3, Søren Tau 3, Heino Holm Knudsen 2, Nikolaj Mehl 2 og Patrik Olsson 1. Som et kuriosum kan det nævnes, at mens Søren Hansen, der i 2020 blev træner for TTH Holstebro, lavede 6 mål for TTH i kampen, så scorede den tidligere KIF-profil og senere TTH-træner Patrick Westerholm enkelt gang for HCM.

Nu var Tvis for første gang klar til en pokalfinale. Den skulle spilles 27. december 2008 i Arenaen i Aarhus, og modstanderen var de mangedobbelte mestre og pokalvindere fra Gudme, der nu gik under navnet GOG Svendborg TGI efter de havde allieret sig med andre klubber på Sydfyn for at skaffe flere penge. Det gik som bekendt galt alligevel, da de gik konkurs i januar 2010 og måtte begynde forfra i 2. division. Men det er en anden historie.

Inden pokalfinalen blev de historiske tråde spundet i Dagbladet. Den tidligere formand Agner Lund og den tidligere træner Kurt Nielsen mindedes turen fra serie 4 til 1. division i 1980’erne og 1990’erne, hvor Tvis KFUM vakte opsigt med store armbevægelser og sponsorbiler til spillerne, men også blev mødt med forbehold, da de fleste troede, at Tvis KFUM, der gik under navnene ’de vestjyske cowboys’ og ’hele Danmarks bondehold’ var en døgnflue. Mens Kurt Nielsen i 2000 var skeptisk over for holdfællesskabet med HH90, så var Agner Lund mere positiv. Nu var de enige om, at det var et nødvendigt skridt at tage for at blive blandt de bedste hold i Danmark. De afviste dog begge tanken om et holdsamarbejde med Viborg, som da også blev skrinlagt kort tid efter.

Hele 500 TTH-fans var mødt op i Arenaen i Aarhus til finalen, der blev spillet efter kvindefinalen, hvor Viborg HK vandt 32-23 over KIF Vejen. Ifølge Dagbladet havde opbakningen aldrig været så massiv til en TTH-kamp. Og der var da også rigeligt at juble over. Team Tvis Holstebro satte sig nemlig hurtigt på kampen. Fra 7-7 gik holdet til en pauseføring på 16-11, og i anden halvleg blev føringen udbygget til hele 26-17, inden GOG fik lov til at pynte til slutresultatet 31-25. På dette tidspunkt gjaldede sangene og klapsalverne mod spillerne fra 500 stående TTH-tilhængere i hjørnet. Hvad fansene manglede i spænding, fik de så rigeligt af i ren og skær glæde og stolthed over klubbens første titel. På banen og på bænken gik det som smurt. Alle spillere fik lov at bidrage, bortset fra veteranen Christian Cederholm, der var med som ekstra gardering, og trænerne Claus Uhrenholdt og Arne Damgaard lykkedes med både taktik og spændingsniveau. Årets pokalfighter blev venstre back Heino Holm Knudsen, der trods kun 25 minutter på banen lavede 5 mål.

Jublen var euforisk, da kampen sluttede, og fansene invaderede banen. Det var noget helt særligt for målmand Michael Bruun at vinde en titel med sin klub. For ham overstrålede det EM-bronzen med landsholdet. Også Søren Hansen var lykkelig over titlen, som han aldrig havde været i nærheden af før. Anfører Lasse Andersen, der havde spillet i klubben siden 1999, glædede sig også sammen med sine holdkammerater og var med til at løfte pokalen, selv om han ikke kunne spille, da han netop var blevet opereret for en korsbåndsskade. Inden turen gik hjem til sejrsfest i Holstebro, var Claus Uhrenholdt over for Dagbladet hurtig til at dele æren for triumfen med alle omkring klubben: ”Der er mange, der har en aktie i denne triumf. Det er en fantastisk forløsning for os og hele klubben.”

Pokaltriumfen gav et stort rygstød til resten af sæsonen. Fra en 12. plads i efteråret bevægede holdet sig frem til en 7. plads i grundspillet. Det sikrede TTH en plads i det nye slutspil for de otte bedste hold. Det udnyttede holdet til at sikre sig en 2. plads i sin slutspilspulje efter FCK Håndbold, men foran Bjerringbro/Silkeborg og ikke mindst Skjern, som blev besejret i begge slutspilskampe. En 2. plads i puljen gav adgang til bronzekampe mod nr. 2 fra den anden slutspilsgruppe, GOG. Team Tvis Holstebro vandt den første kamp på hjemmebane 29-27 (13-11), men måtte se sig slået 27-22 (13-11) i Gudme. Et rekordstort publikum på 2.248 mødte frem til den afgørende bronzefinale på Idrætscenter Vest. Her satte TTH tingene på plads med en storsejr på 34-26 (18-11). Hermed kunne Team Tvis Holstebro for anden gang fejre metal i den skelsættende sæson 2008/2009, der med Tvis-drengene Claus Uhrenholdt og Arne Damgaard som trænere bragte landsbyen helt op i toppen af dansk herrehåndbold.

Kampen i tal: Team Tvis Holstebro – GOG Svendborg TGI 31-25 (16-11). Målscorere for TTH: Lars Rasmussen 7 (3), Heino Holm Knudsen 5, Lars Erik Bjørnsen 5, Joacim Ernstsson 4, Søren Tau 4, H.C. Lund 3, Patrik Olsson 2, Søren Hansen 1. Desuden Michael Bruun, Rasmus Lind, Simon Rostved, Nichlas Bruzelius og Nikolaj Mehl. Målscorere for GOG: Fredrik Petersen 7 (1), Kasper Jørgensen 6, Asgeir Örn Hallgrimsson 4, Keld Wilhelmsen 3, Kristian Meijer 2, Peter Svensson 2, Thomas Skoglund 1. Udvisninger: TTH 1, GOG 2. Tilskuere: 3.300 i Arenaen i Aarhus.