Navnet er stadig ikke til salg

Med et snuptag ændrede Team Tvis Holstebro torsdag navn til “TTH Holstebro” og klubbens bestyrelsen viste at de havde lært en lusket lektie af navnesagen i 2013: Slip for at tabe debatten ved at snige en beslutning igennem uden debat. Men intet har ændret sig og navnet er stadig ikke til salg.

I 2013 fik folkelige protester fra initiativet Bevar Team Tvis Holstebro standset en planlagt navneskifte i Team Tvis Holstebro. I denne uge skete det så alligevel ud fra devisen “vi gør det – og så tager vi stormvejret bagefter”.  Man kan ikke beskylde bestyrelsen for ikke at have lært af debatten i 2013 – det er bare, det forkerte de har lært: Mindre debat, mere diktat.

Navneskiftet er, ligesom sidst, uden sikre fordele, og processen vidner om mangel på respekt for klubbens fans, frivillige og historie.

Manglende argumenter for skifte

I 2013 var der en påfaldende mangel på gode argumenter for at ændre klubnavnet og bestyrelsen har desværre ikke leveret nye overbevisende argumenter i denne omgang.

“Ændringen kommer ikke, fordi vi synes, det er sjovt eller vi har lyst til at skifte navne. Det er kommercielle hensyn. Over 90 procent af vores sponsorer kommer fra Holstebro, og de er trætte af at høre klubben omtalt som Team Tvis eller bare Tvis. Det har vi stor forståelse for, og derfor kommer navneskiftet nu,” siger bestyrelsesformand Jørgen Hansen til Dagbladet Holstebro-Struer.

Med andre ord: Vi gør det, fordi sponsorerne siger vi skal. Det er svært at tro at det kan være hele forklaringen. Hvis der er mere, f.eks. konkrete tilkendegivelser om større sponsorater, så ville det klæde bestyrelsen at lægge det frem.

At sælge navnet er  ikke i orden, men det ville trods alt give en konkret gevinst af det nye navn. Som tingene står, er virkeligheden at gevinsterne er usikre, mens omkostningerne er langt mere håndgribelige:

  • Tab af 16 års brandingværdi – Team Tvis Holstebro har vundet EHF-Cup-guld og DM-sølv, pokalskabet i TTH Holstebro er tomt.
  • Splid i baglandet, der kan koste frivillige og tilskuere.
  • Udskiftning af alt, der bærer klubbens logo.

Dertil kan man så lægge at det valgte navn, “TTH Holstebro”, dvs. “Team Tvis Holstebro Holstebro”, ikke rigtig giver mening – uanset at KIF Kolding gjorde det først.

Manglende respekt for frivillige, fans og historie

I mangel på overbevisende argumenter for et navneskift, har bestyrelsen valg den diktatoriske løsning frem for den demokratiske. I stedet for at lade navnet komme til debat – måske kunne der endda findes et bedre end TTH Holstebro! – har bestyrelsen egenhændigt taget en beslutning og tromlet klubbens bagland.

“Med fastholdelse af TTH i klubbens navn, så vil vi bevare vores rødder og fortsætte vores klubarbejde i tæt samarbejde med de to moderklubber. Vi ved, at det kan gøre ondt på nogen i Tvis-området, men tingene har udviklet sig, og tiden er nu moden til skiftet,” siger bestyrelsesformand Jørgen Hansen på klubbens hjemmeside.

Bestyrelsen skal have ros for at holde fast ved forkortelsen TTH (og dragelogoet), men omsorgen for klubbens rødder virker påtaget. Hvis bestyrelsesformanden mente de pæne ord, havde han jo sørget for at inddrage klubbens bagland i beslutningen.

Nogle af sponsorerne tror tilsyneladende at TTH er orkester og den, der har pengene, bestemmer hvad der skal spilles. At professionel sport bare er underholdning er dog en farlig misforståelse: Sportsforretning bygger på frivillige, fans, sponsorer og moderklubber i symbiose. Ingen af delene kan undværes – og alle skal inddrages.

Helt konkret ville det også klæde bestyrelsen – og sponsorerne – at respektere det kompromis om navnet der blev indgået ved TTH’s grundlæggelse i 2000. Selvom det ikke nødvendigvis er perfekt, repræsenterer det en proces, hvor moderklubberne fandt noget, de kunne blive enige om. Hvis det skal laves om, kræver det mere end irriterede sponsorer og en beslutning på et bestyrelsesmøde.

Så kære bestyrelse: Rank ryggen og lad os blive enige om det helt basale: Navnet er ikke til salg. Klubben tilhører ikke jer, Flammen, kommunen, fanklubben, de frivillige, tilskuerne, aktionærerne eller moderklubberne. Den tilhører os alle sammen. Og store beslutninger træffer man i fællesskab.

Bliv fan af Bevar Team Tvis Holstebro på Facebook og støt kampen mod et nyt navn uden indflydelse til klubbens bagland.