Penge og placering

Det er ikke nogen overraskelse, at de klubber, der bruger flest penge, som regel klarer sig bedst sportsligt. En ny analyse fra IDAN viser, at dette også var tilfældet i sæsonen 2016-2017, men der gemmer sig et par spændende pointer.

I herreligaen vandt Aalborg grundspillet med ligaens 4. højeste personaleomkostninger. TTH overpræsterede også med en 3. plads med de 6. højeste personaleomkostninger. Til gengæld floppede KIF, der kun blev nr. 8 trods de højeste omkostninger, og HC Midtjylland, der kun blev nr. 11, selv om de havde det 5. højeste budget (på niveau med TTH).

Hvis vi medtager slutspillet, så er tendensen stadig den samme. Dog kravler Ribe/Esbjerg frem, da de blev nr. 4 med de 9. højeste omkostninger, mens TTH blev nr. 6 og dermed klarede sig som forventet i forhold til investeringen.

Da slutspillet i højere grad er præget af tilfældigheder er sammenhængen mellem personaleomkostninger og placering generelt ikke så tydelig her som i grundspillet.

Undersøgelsen viser, at det er afgørende at få hurtig sportslig succes ud af investeringerne. De to klubber, der underpræsterede mest, nemlig KIF og HCM, kom begge i økonomisk uføre.

Både TTHs herrer og damer har gennem årene generelt præsteret bedre end forventet ud fra budgettet. I sæsonen 2017-2018 lykkedes det også at få balance i økonomien, så sportslig og økonomisk succes i højere grad kan gå hånd i hånd. Generelt har økonomien i dansk håndbold fundet et stabilt leje ovenpå problemerne efter finanskrisen.

Med det nuværende lønbudget for herreholdet kan der forventes en placering som nr. 4 i grundspillet efter de lønførende BSV, Skjern og Aalborg. Men heldigvis er bolden stadig rund, og penge afgør ikke alt; særligt ikke, når slutspillet fløjtes i gang.