I dag er det præcis 20 år siden, at en flok unge mennesker fra Tvis og omegn stiftede én af Danmarks første herrehåndboldfanklubber. Den fik navnet De rødhvide Bønder. Fanklubbens første formand Hans Henrik Hjermitslev fortæller historien.
I efteråret 1996 var der håndboldfeber blandt de 1.000 indbyggere i landsbyen Tvis, 7 km SØ for Holstebro. Herrerne i KFUM var igen rykket op i den bedste række, 1. division, efter et kort visit tilbage i 1993/94. Resultaterne var dog ikke prangende: 2 sejre efter 10 kampe. På dette tidspunkt fik jeg ideen om at sætte opbakningen i system ved at stifte en fanklub. Som en begyndelse designede jeg et halstørklæde og fik en aftale med klubben om at få gamle klubtrøjer, så medlemmerne kunne have udrustningen i orden.
Sammen med en flok venner, der også spillede eller trænede i Tvis KFUM, indkaldte vi til stiftende møde for fanklubben. Ved mødet den 5. december 1996 blev navnet ”De rødhvide Bønder” vedtaget efter en demokratisk afstemning, hvor flere andre fantasifulde navne blev foreslået. Hermed var en af landets første håndboldfanklubber stiftet. Til bestyrelsen blev valgt Anne Vendelbjerg, Sine Nielsen, Lasse Pilgaard, René Hansen, Mads Udby Olesen, Heino Kamstrup og mig selv. Efter kampvalg endte jeg som præsident, mens Kamstrup blev vicepræsident. Bønderne var nu klar til at gå i krig. Vi lånte trommer på Tvis Skole og en megafon på Buddy Holly i Holstebro, hvor en del af bestyrelsesmedlemmerne var stamgæster. Senere fik vi et stort flag fra Toyota, der dækkede hele blok F. ”Tvis KFUM Support” kom på denne måde ud i folks stuer gennem fjernsynet. Fyldte busser med rødhvide bønder blev også en del af billedet i provinsbyerne.
Fanklubben var på plads i december 1996. Med 20-30 syngende og udklædte bønder i Blok F på IC Vest vandt vi kampen over Bjerringbro KFUM med 22-19. Fanklubben var kommet godt fra start og omkring juletid strømmede det ind med medlemmer. Vi toppede sæsonen med 150 medlemmer, der skabte en forrygende stemning både ude og hjemme. Jeg husker særligt kampen i Kolding, hvor vi tabte 28-13. Trods lussingen sang vi både før, under og efter kampen til stor undren for KIF-tilskuerne. I foråret lykkedes det holdet at skrabe point sammen til en 10. plads, der betød kvalifikationsspil. Her besejrede vi Gladsaxe/HG og HMH Maribo og endnu en sæson var sikret i den bedste række.
I sæsonen 1997/98 fortsatte den lokale støtte til De rødhvide Bønder. Både børn og voksne indmeldte sig, mens den hårde kerne bestod 20-30 unge omkring de 20 år. Sæsonen sluttede desværre tragisk med nederlaget til Team Helsinge i den afgørende oprykningskamp. Lars Krogh Jeppesen scorede efter tremeterkast i de døende sekunder, og bønderne var knuste. I 1998/99 rykkede vi op igen, nu med Mads Udby Olesen som præsident for De rødhvide Bønder, efter at jeg var flyttet til Århus. Oprykningen blev sikret i min nye hjemby med en sejr på 30-22 over AGF. Jeg husker, vi havde en strålende oprykningsfest i Tvis Hallen.
I 1999/2000 kulminerede Tvis KFUM sportsligt med en 4. plads efter en hjemmesejrsejr over Virum i sidste spillerunde. Da samtidig Skjern og Kolding spillede uafgjort var semifinalepladsen hjemme. Der blev hoppet, løbet og danset på Vest den dag. Træner Kurt Nielsen, spillerne og bønderne var ellevilde. I semifinalerne tabte vi til de senere mestre fra GOG. Op til denne successæson havde vi fået en hjemmeside redigeret af Tommy Kikkenborg, www.bondehold.dk, der indeholdt referater af kampene, masser af dejlig statistik og nyt fra fanklubben. Bondehold.dk er stadig i live og et besøg værd for gamle bønder. Her er masser af nostalgi og glade minder fra Tvis KFUM-dagene.
I 2000 begyndte en ny æra, da de gamle ærkefjender Tvis KFUM og Holstebro Håndbold 90 blev slået sammen til Team Tvis Holstebro. Det var der mange rationelle argumenter for, men mange tvisboere havde ikke følelserne med i det nye ægteskab. De rødhvide Bønder valgte dog at følge forretningsfører Bomber-John Mikkelsen og formand John Gråkjær ind i den nye klub. Det selvironiske navn forsvandt til fordel for ”Flammen”, og jeg blev præsident igen. Nu med det formål at samle HH90 og Tvis KFUM til fælles opbakning for Dragerne fra Vest. Den nye fanklub nåede dog aldrig fordums styrke. Medlemstallet faldt i årene efter 2000, da resultaterne udeblev og gnisten fra KFUM fusede ud. Opbakningen til holdet fejlede dog ikke noget. Med tilskuertal over 1.500 til hjemmekampene og en lille hård kerne af fans med masser af sange, megafon og trommer fik modstanderne en varm velkomst på Vest.
I 2002 overtog Thomas Hjermitslev på nepotistisk vis præsidentposten, og Flammen brændte videre i tæt samarbejde med administrationen i TTH. En ny hjemmeside, www.flammen.nu, kom til og fik fra 2003 et debatforum, der er blevet et populært virtuelt samlingssted for TTH-fans fra hele landet (og endda Tyskland og Holland). Her hørte besøg fra Skjern og Fredericia også med til koloritten i debatten. Flammen.nu var tillige stedet, hvor den kritiske lokalsprøjte Dagbladet opsnuste sladder fra de indre linjer. Præsidenten styrede hjemmesiden med hård hånd. Blandt de faste skribenter var, udover ex-præsidenten og præsidenten, Anders Lund og Jonas Jensen.
Ved indgangen til sæsonen 2006/07 flyttede Thomas Hjermitslev til Århus samtidig med Team Tvis Holstebro lancerede en ny ungdomsfanklub ”Dragen”. Det betød, at ”Flammen” nu fungerede som en lille Århus-gruppe, der styrede hjemmesiden og tog til hjemme- og udekampe, når det er muligt.
De rødhvide Bønder og Flammen hædrede folk med æresmedlemskaber. De tilfaldt den tidligere skoleinspektør i Tvis og trofaste fan, Helge Jensen samt de tidligere spillere Kim Sandal og John Mikkelsen. Derudover er der hvert år fra 1999 til 2006 blevet kåret årets spiller. Denne ære tilfaldt den spiller, der er blevet ”Dagens Drage” oftest i løbet af sæsonen. Årets spillere har været Morten Hansen og Michael Bruun (1999/2000), John Mikkelsen (2000/01), Lasse Andersen (2001/02), Dennis Kirkegaard (2002/03), Toke Holst (2003/04), René Madsen (2004/05), Erik Hucko (2005/06) og Michael Bruun (2006707).
Mens Flammen omkring 2007 blev til en uofficiel fanklub og hjemmeside for TTH-fans, nu som flammen.dk, blev der med Team Tvis Holstebros støtte oprettet en officiel fanklub under navnet TTH Support, der siden har støttet både herre- og damholdet i klubben.
Der har i tiden fra den første titel med sejren i pokalturneringen over GOG i december 2008 været meget at juble over for bondeholdets fans. Herrerne har vundet bl.a. vundet fire DM-medaljer, mens damerne har vundet tre europæiske turneringer.
Der har dog også været uenigheder. I 2013 forsøgte klubben at ændre klubbens navn, da nogle sponsorer ikke syntes at ‘Holstebro’ kom tydeligt nok frem i medierne med det nuværende navn. Der rejste sig en storm af protest, der blev organiseret af Flammens skribenter Thomas Hjermitslev, Mathias Kristensen og mig på facebooksiden Bevar Team Tvis Holstebro. Vi ønskede, at klubben af respekt for historien og medlemmerne beholdt navnet, der var etableret som et stærkt brand.
Inden sæsonstart i 2016 blev en navneændring alligevel trumfet igennem af TTHs bestyrelse, der dog valgte at opretholde klubbens logo og en del af navnet i det nye navn TTH Holstebro. Samtidig blev den tidligere Tvis KFUM- og TTH-spiller og sportschef John Mikkelsen ansat som direktør i klubben. Det var med til at opretholde forbindelsen til Tvis, hvor folk ellers var meget kritiske over, at byen nu forsvandt fra klubnavnet.
Selv om meget er sket igennem de 20 år og forbindelsen til græsrødderne i Tvis ikke er så stærk som tidligere, så er TTH stadig både Tvis’ og hele Holstebro Kommunes flagskib. Tvis KFUM, der nu hedder Tvis Håndbold, har stadig licensen til holdet, og herreholdet er fortsat førsteprioritet i klubben.
Mit ønske for de kommende år er, at fankulturen fra tiden med De rødhvide Bønder kan vækkes til live igen. Det vil glæde én af de gamle bønder, hvis nye generationer af unge fra Tvis og Holstebro bringer flammen videre ved at skabe en ny fankultur på deres egen måde. De gamle bønder skal nok dukke op i Gråkjær Arena og synge med…