De største succeser og skuffelser med Tvis KFUM og TTH

I anledning af 20-årsjubilæet for TTH, har flammen.dk’s skribenter Hans Henrik Hjermitslev, Mathias Møller Kristensen og Thomas Hjermitslev gravet i arkiverne og i deres hukommelse for at komme med deres bud på klubbens største sportslige succeser og skuffelser fra oprettelsen af Tvis KFUM i 1942 frem til i dag.

Kilderne til historierne er fanhjemmesiderne bondehold.dk og flammen.dk, Bent Baks beretninger om Tvis KFUM’s historie på tvisby.dk, artikler fra Dagbladet Holstebro-Struer, Hans Henrik Hjermitslevs artikel ’Fra marken til arenaen: Historien om dansk klubhåndbold med Tvis som eksempel’ samt ikke mindst egne erindringer, da mindst én af forfatterne har været med som fan ved alle de beskrevne begivenheder.

For at gemme det bedste til sidst begynder vi med de største skuffelser.

Fra Tvis KFUM’s oprettelse i 1942 til 1980 levede klubben en stille tilværelse som en del af det missionske miljø i Tvis Sogn. I begyndelsen foregik træning og kampe udendørs. Først i Østergaard Krat omgivet af træer og køer og fra 1968 på det fælles stadion i Tvis By, hvor KFUM-spillere og -ledere kom i nærkontakt med konkurrenterne fra Tvis UIF. Det blev afgørende for Tvis KFUM’s udvikling, at der i 1977 blev bygget en hal i Tvis og at klubben i 1979 indgik en skelsættende aftale med Tvis IUF om at dele idrætsgrenene mellem sig. Tvis KFUM fik håndbold og volleyball, mens Tvis IUF blev overladt resten. Fra dette tidspunkt gik det stærkt. Klubbens bedste herrehold avancerede fra serie 4 i 1980 til 2. division i 1990, hvorefter klubben oplevede både store succeser med oprykninger og store skuffelser med nedrykninger i 1990’erne. Bent Bak har derfor døbt 1990’erne elevatortiden. Fra 1999 har klubben uafbrudt spillet i landets bedste række. Fra 2000 under navnet Team Tvis Holstebro og fra 2016 under navnet TTH Holstebro.

Mens klubben i perioden indtil 1990 nærmest uafbrudt oplevede store succeser med oprykninger på stribe og flere pokalsensationer mod etablerede divisionshold, så blev tiden fra 1990 som nævnt en mere blandet fornøjelse. I de følgende fortællinger vil vi se nærmere på de største skuffelser fra 1990 til 2020.

Når man kigger i arkivet og tænker tilbage, står skuffelserne nærmest i kø. Vi vil dog holde os til vores bud på de fem største skuffelser. Derfor er der også en række boblere, der ikke er kommet med i vores top 5. Boblere, som vi har fravalgt, er 11 nederlag i træk til arvefjenderne fra Skjern fra 2000 til 2004, det overraskende nederlag til HC Midtjylland på 25-27 i pokalsemifinalen ved Final 4 i Odense 6. februar 2016, de missede DM-semifinaler i 2015, 2017 og 2019 trods point med fra slutspillet og ikke mindst det nylige nederlag til GOG på 28-30 i den udsatte pokalfinale 27. september 2020.

Disse oplevelser var alle var hårde, men det bliver værre de kommende dage, hvor vi afslører vores top 5 over de største skuffelser i Tvis KFUM og TTH’s historie.

Opdatering: Alle succeser og skuffelser er nu offentliggjort – find artiklerne i arkivet