Stabilitet og kontinuitet

I de seneste sæsoner har der vist sig et ret stabilt billede i herreligaen. Det er stort set altid de fem store, Aalborg, BSH, TTH, GOG og Skjern, der ender bedst i grundspillet og vinder medaljer. Indtil 2016 var også KIF med i den faste top, til sidst under navnet KIF Kolding København. Men hvilke klubber har rent faktisk vist størst stabilitet og kontinuitet igennem de sidste 10 år? Det har Flammen set nærmere på.

Vi har analyseret præstationerne i herreligaens grundspil gennem de sidste 10 sæsoner ved at rangere klubberne efter deres slutplaceringer. En førsteplads giver 1 point, en andenplads 2 point osv. En førsteplads i 1. division, som GOG endte på i 2012/2013, giver 15 point. Det mest stabile hold er således det hold, der scorer færrest point.

Ikke overraskende er det mest stabile hold i toppen Aalborg, der scorer 31 point. Det inkluderer tre førstepladser, mens den dårligste placering er nr. 7. På andenpladsen kommer TTH med 35 point. Den bedste placering var en førsteplads i 2015/2016, og som det eneste hold har TTH været i top 5 i alle de seneste 10 sæsoner. Det vidner om stor stabilitet og kontinuitet og om et langsigtet og solidt arbejde fra klubbens side.

Efter Aalborg og TTH kommer med 38 point BSH (tidligere BSV), der ikke har vundet grundspillet, men har placeret sig i top 5 alle sæsoner bortset fra 2013/2014, hvor midtjyderne endte som nr. 8. Som nr. 4 har vi Skjern med 40 point. De grønne er endt i top 6 alle 10 sæsoner, men er kun blevet nr. 1 en gang.

Efter Skjern er der et stykke ned til nr. 5 fra KIF, der ender på 40 point. Sydjyderne var et dominerende hold i begyndelsen af perioden med hele tre førstepladser og to andenpladser, men efter økonomisk skørlevned måtte klubben drosle ned, hvilket har betydet middelmådige placeringer de seneste 5 sæsoner. Efter KIF finder vi den anden traditionsklub GOG, der har haft den modsatte bevægelse af KIF. Fynboerne gik konkurs i 2010, og måtte spille sig tilbage fra 2. division, men kom efter tre år op ligaen igen. De gule fra Gudme har gennem de sidste 6 år placeret sig kontinuerligt blandt topholdene.

Det var de seks topklubber. Efter dem følger en række klubber, der har flere placeringer i top 8 og dermed deltaget i slutspillet, men som ikke har etableret sig i toppen. Denne sub-top inkluderer hedengangne Århus med 77 point og en enkelt tredjeplads, Sønderjyske med 87 point point og 2 femtepladser som bedste placering, Mors-Thy med 91 point med en sjetteplads som bedste placering, Skanderborg med 93 point og 2 sjettepladser som bedste placering samt til sidst Ribe-Esbjerg med 98 point. Vestjyderne er efter oprykningen i 2012 endt mellem nr. 7 og 12 i grundspillet.

Resten af holdene, der har været repræsenteret i ligaen i de seneste 1o sæsoner, kan mere eller mindre betegnes som elevatorhold, der ikke endnu har etableret sig i ligaen. Det drejer sig om Fredericia, Lemvig, Ringsted, Nordsjælland, Midtjylland, Skive, Odder, Viborg, Tønder og Randers.

Samlet set er de mest stabile klubber gennem de sidste 10 sæsoner således 1. Aalborg, 2. TTH, 3. BSH, 4. Skjern, 5. KIF, 6. GOG, 7. Århus, 8. Sønderjyske, 9. Mors-Thy, 10. Skanderborg, 11. Ribe-Esbjerg.

Senere vil vi se nærmere på, hvordan denne stabilitet i grundspillet har udmøntet sig i medaljer i slutspillet. Her er der interessante udsving, kan vi afsløre.