Skuffelse #4

21. april 1991: I den første sæson i 2. division har Tvis KFUM overraskende spillet sig frem til en afgørende kamp i kvalifikationspillet om oprykning til 1. division. Over 300 fans fra Tvis følger holdet over Lillebælt til Odense Stadionhal, hvor hjemmeholdet fra Tarup/Pårup vinder dramaet med 19-17.

Der var håndboldfeber i Tvis i 1990. Klubbens bedste herrehold var rykket op i 2. division vest for første gang, og det var i løbet af den første sæson i 2. division blevet til mange sejre. Blandt andet over det andet storhold i Vestjylland, Skjern GF, foran 1.500 tilskuere på Idrætscenter Vest, der ved denne lejlighed for første gang blev taget i brug som hjemmebane til de store kampe. Tvis KFUM med Henrik Westh og John Mikkelsen i front på banen og Kurt Nielsen på bænken endte til sidst sæsonen på en flot andenplads to point efter Aarhus KFUM.

Det betød oprykningsspil mod HIK, Roar Roskilde og Tarup/Pårup om to pladser i landets bedste række. Kvalifikationsspillet begyndte med en hjemmekamp mod Tarup/Pårup, der havde den tidligere landsholdsspiller Kim G. Jacobsen som den store profil. Kampen sluttede 16-16, og der blev sat tilskuerrekord for danmarksturneringen 1990/91 med et officielt tal på 1.802 tilskuere på Idrætscenter Vest. Uofficielt siges det, at der var op mod 2.000 tilskuere. Tilskuerne stod i fire lag på ståpladserne og mange kunne kun se en lille del af banen. Det blev derefter til to nederlag til Michael Fenger og HIK og til to sejre over Roar. Hermed var scenen sat til en afgørende kamp mod Tarup/Pårup i Odense Stadionhal. En sejr ville sikre Tvis KFUM en sensationel oprykning til 1. division, som landets bedste række hed dengang.

Over 300 tilhængere tog turen til Odense for at bakke spillerne op. De var vidne til en vaklende start mod det hårdt spillende hjemmehold, der kom foran 4-1 og 7-4, inden Tvis KFUM fik styr på forsvaret og reducerede til pausestillingen 10-9. Ifølge Dagbladet var stemningen nu i top: ”Og det var noget der passede de godt 300 vestjyske medlevende tilskuere, der i busser og privatbiler havde fundet vej til Odense Stadionhal. Med medbragte trommer og hornmusik satte de ustandseligt et festligt og fornøjeligt præg på kampen.” Stemningen kulminerede på lægterne, da fire mål af playmaker Dan Iversen i anden halvleg bragte Tvis KFUM på vinderkurs med 15-17. Dette skete ifølge Dagbladet på trods af modstand fra både TPI-spillerne og dommerne: ”Koncentreret og energisk kæmpede Tvis-spillerne for deres chance, trods det svage dommerpars [Karsten Rasmussen og Finn Østerballe] utrolige favorisering af hjemmeholdet, både i forsvaret og i angrebet.” 1. division var nu meget tæt på, men i de sidste minutter rullede TPI-målmand Ruben Wikkelsø gardinet helt ned, og de fynske værter kunne derfor sikre sig en sejr på 19-17 og en sæson i 1. division, mens tvisboerne trissede ud til de ventende busser, der blev overdænget med stenkast og skældsord fra hjemmeholdets tilhængere på vej ud fra parkeringspladsen.

Kampen i tal: Tarup/Pårup I, Odense– Tvis KFUM 19-17 (10-9). Målscorere for Tvis KFUM: Dan Iversen 5, John Mikkelsen 3, Ole Friis 3, Henrik Westh 2, Anders Måbjerg 2, Jesper Hagner 2 (2). Desuden Bent Damgaard, Kim Brødbæk, Lars Hede, René Møller, Kristian Juelsgård og Tom Lundager.  Udvisninger: TPI 4, Tvis 5. 900 tilskuere i Odense Stadionhal.