Midtvejsevaluering

Ex-Præsident for De Rødhvide Bønder og Fanklubben Flammen, Hans Henrik Hjermitslev, evaluerer første sæsonhalvdel.

Mens VM for herrer kører over skærmen er det på sin plads at komme med en midtvejsevaluering. Første halvsæson har været en blandet fornøjelse med både opture og nedture for herrerne såvel som for kvinderne. Også blandt personerne uden for banen er der sket meget. Der er skrevet kontrakt med en ny herre- og dametræner og en ny direktør, og et par af de vigtige folk bag Tvis’ udvikling fra landsbyklub til topklub er desværre ikke blandt os mere.

I vores evaluering begynder vi med at vurdere kvindeholdets præstationer indtil nu og de videre perspektiver for resten af sæsonen. Derefter kommer turen til herrerne, og til sidst vil vi fokusere på begivenhederne uden for banen.

Dameholdet

Det var med stor spænding og mange spørgsmålstegn, at kvinderne indledte sæsonen. Med et næsten helt nyt hold på banen var det svært at vurdere, hvad man kunne forvente. Heldigvis viste det sig hurtigt, at de nye indkøb var rigtigt fornuftige. Godt arbejde af Niels Agesen og ledelsen. Særligt målvogter Silje Solberg, venstre back Jamina Roberts og højre back Nathalie Hagman har imponeret, og holdet virker på niveau med holdet fra sidste år. I turneringen er holdet solidt placeret blandt de seks hold, der kommer i slutspillet. Det bliver dog vanskeligt at ende i top 2, der giver en direkte semifinaleplads. Det vil sandsynligvis kræve sejre over Viborg og Esbjerg på udebane. Realistisk set kan vi håbe på, at vi ender på en 3. eller 4. plads, der giver en hjemmebane i sidste kamp i kvartfinalen mod nr. 5 eller 6. Som det klare nederlag på 32-26 i pokalfinalen mod Midtjylland antyder, så virker det til, at holdet mangler styrke i forsvarsspillet til at kunne besejre Esbjerg eller Midtjylland over to kampe i slutspillet. Men en bronzemedalje er en mulighed og vil være en stor succes, når man tager det nye hold og det relativt lille lønbudget i betragtning.

En anden mulighed for metal findes i EHF-cuppen, hvor kvinderne er klar til ottendedelsfinalen mod Lada Togliatti, som de har mødt tre gange tidligere i europacuppen. Lada er midterhold i den russiske liga, og kampene tegner til at blive tætte. Med en samlet sejr mod Lada er der ikke så langt til en EHF Cup-finale, der må være sæsonens store, men også realistiske, mål. Samlet set en god første sæsonhalvdel af kvinderne, der sagtens kan nå at få suppleret sølvmedaljen fra pokalfinalen med mere metal i 2015.

Herreholdet

Hos herrerne har resultaterne i turneringen været svingende. Det er blevet til flotte sejre. Særligt 33-25 over Skjern er værd at mindes. Til gengæld er der også blevet smidt mange point i slutfasen. Ikke mindre end fire kampe er endt med etmålsnederlag. Der er ligeledes tabt relativt mange point til midter- og bundholdene, modsat sidste år, hvor bundniveauet var højt. De nye rutinerede spillere Anders Oechsler i midterforsvaret og Jonas Larholm på venstre back mangler stadig at vise deres topniveau, mens Peter Balling på højre back har gjort det fornuftigt i angrebet. Holdet har også lidt under, at den solide forsvars- og stregspiller Søren Tau har været skadet. Den store angrebsprofil i efteråret har været Michael Damgaard, der som ligatopscorer har tilkæmpet sig en landsholdsplads.

Med 20 point for 19 kampe og en aktuel 6. plads bliver det vanskeligt at opnå en plads i top 4 og dermed point med over i slutspillet. Det vil sikkert kræve maksimalt udbytte i de sidste syv kampe mod BSV, Midtjylland og fem hold fra den nederste del af tabellen, samtidig med at andre resultater skal flaske sig for TTH. Det bliver derfor et vanskeligt slutspil, hvor det bliver nødvendigt med mindst 4 sejre i de 6 kampe for at nå semifinalen og muligheden for at få medaljer ligesom sidste år. Omvendt er holdet kun 2 point fra at ryge ud af slutspillet, så der skal i første omgang kigges nedad i tabellen.

En lettere vej til metal går gennem pokalturneringen, hvor herrerne er kvalificeret til Final 4 efter sikre sejre over Skive og Skanderborg. Final 4 spilles i sidste weekend i marts i Gigantium, hvor hjemmeholdet Aalborg venter i semifinalen, mens KIF eller Skjern bliver modstanderen i en evt. finale. Det er ikke urealistisk med en sejr over Aalborg, som vi som regel spiller meget lige kampe imod, mens en finale mod KIF bliver en meget svær opgave. KIF ser meget solide ud i denne sæson og er klare DM-favoritter.

Herrerne får et hårdt program i foråret, da der også venter EHF Cup-gruppespil efter samlede sejre over Luzern fra Schweiz og Bacau fra Rumænien i efteråret. I februar og marts spiller holdet således to ugentlige kampe, der kræver, at hele truppen, inklusiv de unge talenter, kan bidrage, så stamspillerne ikke bliver slidt ned. Gruppespillet tegner til at blive en åben affære. Modstanderne er Skt. Peterborg fra Rusland, Constanta fra Rumænien og Granollers fra Spanien, der alle ligger i den bedste halvdel i deres hjemlige ligaer. Favoritter til at tage de to første pladser må være Granollers og Skt. Petersborg, mens Constanta er en noget lettere modstander. Da kun puljevinderen og de tre bedste toere går videre, bliver det vanskeligt at nå kvartfinalen og muligheden for at gentage de mindeværdige EHF-medaljer fra 2013.

Samlet set har damerne og herrerne stadig mulighed for fem pokaler, og om sæsonen bliver en succes eller fiasko kommer an på resultaterne de næste fire måneder. Hvis det ender med en guldmedalje eller to sølv- eller bronzemedaljer til pokalskabet kan vi være rigtigt godt tilfredse.

På sidelinjen

Uden for banen er der sket store forandringer i januar måned. Direktør Jakob Jørgensen bliver i løbet af den kommende måned afløst af Emil Bjørnø. Jørgensen bliver kommerciel direktør i fodboldklubben FC Midtjylland, mens Bjørnø har en fortid i netop FC Midtjylland og i øjeblikket er ansat som salgsdirektør i håndboldklubben HC Midtjylland. Jørgensen nåede at være fem år i klubben og har ydet en stor indsats i forhold til den kommercielle del af klubben. Med ham i spidsen er det lykkedes at finansiere tophold hos både herrer og damer, som den eneste klub i Danmark, ved at videreudvikle samarbejdet med virksomheder og kommune. Ydermere var Team Tvis Holstebro i 2014 den mest omtalte håndholdklub i medierne. Disse bedrifter har desværre været en stor økonomisk udfordring, og der har derfor været mindre underskud på driften gennem alle årene. Som mange klubber må have indset, så bliver håndbold aldrig en god forretning. Kunsten er at holde skindet på næsen.

Jørgensen gjorde sig bemærket i forbindelse med ’navnesagen’ i foråret 2013, hvor direktør og bestyrelse gik ud og argumenterede for, at Team Tvis Holstebros navn skulle ændres, så Tvis røg ud. En navneændring skulle efter sigende kunne profilere byen Holstebro og mulige sponsorer bedre. En påstand, brandingeksperter dog ikke kunne tilslutte sig. Den manglende respekt for fusionsklubbens historie og navn blev stærkt kritiseret af fans og lokale kræfter, der lancerede en kampagne, der endte med, at direktør Jørgensen og bestyrelsen med John Gråkjær i spidsen trak forslaget tilbage. Jørgensens afløser Emil Bjørnø er et relativt ubeskrevet blad, der dog har erfaring fra sportsøkonomien, og tiden må vise, om han er den store opgave voksen.

På trænerfronten siger klubben farvel til Klavs Bruun Jørgensen efter denne sæson. Han blev headhuntet af DHF til jobbet som damelandstræner efter Jan Pytlicks fyring, og klubben har modtaget en godtgørelse for at lade ham gå et år før kontraktudløb. Klavs Bruun får således i alt tre år i TTH, og han har indtil videre nået at vinde DM- og EHF Cup-bronzemedaljer med klubben og tillige vist store evner som cheftræner. Samtidig har hans berømmelse og bramfrie facon betydet, at klubben har oplevet en stigende profilering i medierne.

Ny mand som cheftræner er den tidligere KIF- og Skjernspiller Patrick Westerholm, der er nuværende træner i HC Midtjylland. Han er tidligere dametræner i Esbjerg og SønderjyskE, mens denne sæson er hans første som cheftræner i herreligaen. Westerholm er en træner, der er på vej op og han virker som et fornuftigt valg af klubben, der også viser rettidig omhu og professionalisme ved allerede nu at have den kommende sæson på plads på trænerfronten.

Også dameholdet skal have ny cheftræner i den kommende sæson. Klubben har valgt at afbryde samarbejdet med Niels Agesen, der ellers har været manden bag dameholdets succes gennem de sidste 10 år, hvor han har fået rigtigt meget ud af et begrænset budget gennem målrettet talentudvikling og gode indkøb af spillere. Agesens meritter tæller indtil videre 2 x sølv i pokalturneringen, sølv i EHF Cuppen, DM sølv samt ikke mindst triumfen i EHF Cuppen i 2013. Agesens afsked skyldes således næppe manglende resultater, men snarere, at bestyrelsen har valgt at spare de tunge lønudgifter til Agesen og nedprioritere dameholdet i en periode for igen at få balance på bundlinjen. Ny mand i chefstolen er den mangeårige assistenttræner Pether Krautmeyer, der med sit store kendskab til klubben og holdet forhåbentligt kan sikre kontinuitet og stabilitet.

7. december døde den tidligere bestyrelsesformand for Team Tvis Holstebro Orla Dahl Jepsen. Som direktør for Marmorhuset/Actona Company spillede han en afgørende rolle for Tvis KFUMs udvikling fra landsbyklub til eliteklub fra 1990’erne og frem, hvilket fortsatte efter etableringen af Team Tvis Holstebro i år 2000. Økonomisk bidrog han til klubbens vækst som hovedsponsor, og han gav sig også tid til at hjælpe med at sikre en professionel udvikling af klubben som bestyrelsesmedlem og formand. Orla brændte for håndbolden og klubben, og han var fast tilskuer i Gråkjær Arena lige indtil det sidste.

16. november døde den tidligere eliteungdomstræner i Tvis KFUM og Team Tvis Holstebro Dan Nørgaard Laursen. Dan fik sin opvækst i Tvis, hvor han fra begyndelsen af 1990’erne var én af de ledende kræfter i den talent- og trænerudvikling, der var grundstenen i Tvis KFUMs sportslige succes op gennem 1990’erne. Samtidig var han som et sandt klubmenneske med til at fremme fælleskabet og sammenholdet i Tvis KFUM, hvilket mange nuværende og tidligere Tvis-spillere og -ledere ser tilbage på med stor taknemmelighed. Efter at have taget en uddannelse som idrætspsykolog og en årrække som træner i bl.a. IK Skovbakken vendte Dan i 2010 hjem til Tvis, hvor han gennem målrettet talentarbejde gennem fire år førte et hold drenge til DM sølv i U18 ligaen i 2014. Ved sin død arbejdede Dan desuden på et ph.d.-forskningsprojekt om håndbold, hvor han bl.a. beskæftigede sig med Tvis KFUM/Team Tvis Holstebros historie med fokus på udviklingen fra marken til arenaen.

Med denne rundtur inden for og uden for håndboldbanen slutter denne midtvejsevaluering. Vi ser med spænding frem til forårets kampe og lover at holde de trofaste læsere opdateret med stort og småt om klubben her på flammen.dk.