Lønninger og medaljer

Hvis det var pengene, der afgjorde, hvem der spillede med om medaljer,  ville det formodentligt have været Aalborg, BSH, Skjern og Ribe-Esbjerg, der spillede finaler og bronzekampe. Sådan gik det heldigvis ikke.

Kan man tillade sig at være skuffet over en bronzekamp? Ja, det kan både GOG og TTH selvfølgelig være. GOG spillede næsten lige op med Aalborg i de to semifinaler og havde også vundet grundspillet, mens TTH trods mange skader var med i kampene mod BSH indtil den sidste halvleg.

Hvis vi ser nærmere på klubbernes økonomi og særligt lønomkostninger, så kan TTH og GOG til gengæld være tilfredse. De seneste tal er fra regnskaberne fra sæsonen 2019/2020, så der kan være sket ændringer, men tendensen er klar. Aalborg bruger langt flest penge på lønninger (16,2 mio.), mens Skjern (13,2 mio.), BSH (12,8 mio.), Ribe-Esbjerg (11,1 mio.), GOG (10,7 mio.) og TTH (8,8 mio.) følger efter på de næste pladser. I tallene er der modregnet statens lønkompensation i forbindelse med  coronanedlukningen i marts 2020.

Det er ikke penge, der afgør alt i håndbold, men alt andet lige vil et større lønbudget resultere i flere medaljer i det lange løb. Heldigvis er det generelt lykkedes for TTH at få stor værdi for pengene. I 2019/2020 endte klubben med bronze, da sæsonen blev lukket ned på grund af corona. I 2020/2021 sluttede TTH igen på en tredjeplads i grundspillet og desuden på en førsteplads i slutspilspuljen og i en bronzekamp. Hvis det kun var pengene der talte ville TTH være endt på en sjetteplads, mens Skjern eller Ribe-Esbjerg ville have fået medaljer.

Samlet set ser vi således i disse år i herreligaen, at Aalborg og BSH klarer sig som forventet, mens TTH og GOG overpræsterer og Skjern og Ribe-Esbjerg underpræsterer.