Team Tvis Holstebros direktør Jakob Jørgensen kaldte det en blåstempling, da DHF’s appeludvalg tirsdag gav DHF’s disciplinærudvalg ret i, at TTH havde brugt ulovlige spillere mod Hadsten HK og skulle smides ud af pokalen. Baseret på TTH’s erfaringer med forbundets juridiske system må man give ham ret. DHF fortjener et knaldrødt kort for en nærmest sovjetrussisk sagsbehandling.
Team Tvis Holstebro fik ikke noget ud af at anke disciplinærudvalgets dom over damerne til appeludvalget. Det kom ikke som nogen overraskelse for TTH’s direktør Jakob Jørgensen og næppe for mange andre, der følger håndboldligaerne. Dansk Håndboldforbunds udvalg er flittige til at give sig selv og forbundet ret.
Hele forløbet minder om en sag fra 08/09, hvor disciplinærudvalget havde taberdømt TTH’s herrer for brug af en ulovlig spiller i en kamp mod FCK. TTH mente at det var lovligt ifølge de særlige regler om U23-spillere, mens disciplinærudvalget mente det var mod ånden i ligareglementet, selvom det ikke indeholdt et direkte forbud. Forbuddet var ved en fejl røget ud da ligareglementet blev sammensat ud fra turneringsreglementet, der gælder for rækkerne under 1. division.
Appeludvalget gav disciplinærudvalget ret og det blev derfor DIF’s appeludvalg, der er systemets øverste instans, der måtte minde disciplinærudvalget om, at det er det der står i loven, der gælder.
“Af Ligareglementet fremgår ikke nogen regel om, at en spiller ikke samme dag må oprykkes og deltage for to hold samme dag. Hvad der eventuelt fremgår af Turneringsreglementet for de øvrige rækker, der ikke gælder for ligaen, er irrelevant, og hvad DHF måtte have tænkt skulle stå i Ligareglementer, ændrer ikke hvad der faktisk står i Ligareglementet,” var nogle af de stærke ord i DIF-udvalgets afgørelse.
De to sager kan naturligvis ikke direkte sammenlignes selvom de begge handler om ulovligt brug af spillere. De har dog det til fælles at appeludvalget i begge sager understreger at “det er foreningen, der har det endelige ansvar for, at deltagende spillere på foreningens hold er spilleberettigede, ” som det lyder i tirsdagens afgørelse.
Med andre ord er det irrelevant, om DHF, som TTH påstår i Hadsten-sagen, har givet forkert vejledning, eller ikke har styr på reglerne, som i FCK-sagen. Hvis forbundet ikke mener klubben har styr på spillernes papirer, så sørger de juridiske udvalg for at forbundet får ret. Det er i hvert fald TTH’s erfaring med DHF-systemet.
Det er en juridisk situation, der er minder om noget, man kunne finde på den anden side af Jerntæppet for 25 år siden. Det er svært at stole på systemet, når man ved, at det altid får ret.
Herunder kan du selv læse afgørelserne i de to sager.
FCK-sagen
Hadsten-sagen