Kapitallogik

En blandet følelse er blevet til skepsis: Et holdfællesskab med VHK ligner en dårlig idé, da også den afgørende præmis, en stærkere økonomi i et fælles hold, er tvivlsom. Og selvom TTH umiddelbart ser ud til at få mest ud af samarbejdet, er det også TTH der risikerer mest i et spil hvor kapitalens logik råder.

Umiddelbart ser projektet, rationelt betragtet, lovende ud. Et ligeværdigt holdfællesskab med base i Holstebro og på Tvis KFUM-licens. Et økonomisk stærkere hold uden at blive FCM Håndbold og flytte til Herning. Og netop økonomien er afgørende. Kun et markant større budget kan retfærdiggøre projektet med alt hvad det indebærer af praktiske problemstillinger og tab af klubfølelse og identitet. Men er det sikkert som amen i kirken?

Fortalerne for projektet anser det som givet at Tvis-Viborg-Holstebro (”TVH”) får væsentligt flere penge at gøre med. Jeg anser denne præmis for usikker, for i sidste ende kommer pengene fra sponsorer. Hvorfor skulle en lokal viborgensisk sponsor kaste penge efter et herrehold der spiller i Holstebro, når landets bedste kvindehold spiller i Viborg Stadionhal? Hvorfor skulle en national sponsor kaste penge efter et hold, der ikke har slået sit navn fast med stabile resultater i en årrække? Spørgsmålene er mange.

De penge Viborg kan bidrage med, vil være nogle der er hentet hjem på dameholdet, som altid har spillet førsteviolin i det midtjyske. Vil der i Viborg i længden være villighed til at give penge til et herrehold man kun har delvist ejerskab til? Eller vil herrerne bevidst eller ubevidst blive syltet til fordel for damerne?

Det går godt i Bjerringbro-Silkeborg, som er den fusion, der er mest sammenlignelig. Men hverken i Bjerringbro eller i Silkeborg-Voel står damehåndbolden så stærkt som i Viborg. I BSV har begge klubber, muligvis med armen vredet rundt af sponsorerne, satset hele butikken på fusionsholdet. Vil man se tophåndbold i Bjerringbro eller Silkeborg, ja, så hedder det BSV. Det er bestemt ikke utænkeligt, at TVH ender med at blive et Holstebro-hold, mens de i Viborg rykker sammen om dameholdet. Og hvad er så egentlig vundet?

Så er det bare et spørgsmål om at give viborgenserne ejerskab? Måske, men jeg tvivler på at der kan findes et kompromis, der virker. Et bipolart hold kræver ligeværdige partnere og det er ikke tilfældet. Det var VHK der ringede og det er VHK der tilsyneladende har et mere eller mindre akut behov for at realisere et holdfællesskab. Det er ikke utænkelig at alternativet er at sende VHK-herrerne ned i 1. division, som de var for år tilbage. Det er derfor også rimeligt når TTH får mest ud af projektet. Men det er også TTH der satser mest. Med al respekt for TTH’s dygtige damer, så er det herrerne der tegner TTH og hvis TVH sætter sig mellem to stole, er det TTH der taber. At TVH spiller på Tvis KFUM-licens med primær hjemmebane i Holstebro kan derfor dårligt diskuteres. Og så er vi tilbage ved problematikken om et hold, en by.

Der er blevet stillet en del spørgsmål i denne lille klumme, spørgsmål som idémændene bag projektet også må bakse med. Det skal blive spændende at se hvordan de tænkes løst, ja, om det kan lade sig gøre at file knasterne ned.

Leve TTH!

Thomas Hjermitslev

Har du en kommentar til denne stikflamme, så tøv ikke med skrive et indlæg i debatten.