Brabrand lever på lånt tid

Oprykningsfesten for Brabrands kvinder efter sejren over AGF i søndags var noget afdæmpet i forhold til det forventede. For elevatorturen fra sidste sæsons Ligaplads til 1. division har været så kostbar en affære, at Brabrand IF Håndbold (BIF) er tæt på konkurs. Kreditorerne har smækket pengekassen i.

Oprykningsfesten for Brabrands kvinder efter sejren over AGF i søndags var noget afdæmpet i forhold til det forventede. For elevatorturen fra sidste sæsons Ligaplads til 1. division har været så kostbar en affære, at Brabrand IF Håndbold (BIF) er tæt på konkurs. Kreditorerne har smækket pengekassen i.
Spillere, trænere og ledere var i aftes indkaldt til krisemøde i forstadsklubben for at få en orientering om den alvorlige situation. Per Koch, der blev valgt som formand for BIF Håndbold for blot ni måneder siden, ser alvorligt, men samtidig realistisk, på udsigterne til en løsning.

– Vi skal have lavet en kraftig sanering i klubben. For som det er lige nu, så er vi meget pressede, siger Per Koch, der ikke ønsker at oplyse, hvor stor klubbens gæld er.

Saneringen kommer blandt andet til at bestå i nye lønforhandlinger med kontraktspillerne og forhandlinger med kreditorerne, hvor af Told & Skat og et pengeinstitut er de to største, men også ungdomsafdelingerne vil blive udsat for et eftersyn.

– Det er sådan, at hvis blot en enkelt kreditor ikke vil strække sig, eller en spiller modsætter sig en lønsanering, så kan det vælte hele klubben. Men når jeg kigger rundt på andre sportsklubber, der har haft samme alvorlige økonomiske problemer, så er det sjældent endt med konkurs, siger Per Koch.

Tv blev væk
Årsagen til de store økonomiske problemer er ifølge BIF-formanden helt klar.

– Klubben var jo forpligtet af flere kontrakter, der blev tegnet, mens vi var i Ligaen sidste år. Og disse kontrakter kunne ikke bare ophæves, fordi vi rykkede ned i 1. division. Det har kostet.

– Men Brabrand var også eneste Ligahold, der ikke fik en tv-kamp i sidste sæson. Og på den konto har vi vel mistet op mod en halv million kroner, siger Per Koch.

Fremtiden for klubbens nyoprykkede Ligahold, der skal besættes af lutter amatører, er også i fare for tvangsnedrykning.

– Går vi konkurs, rykker vi ned i danmarksserien med vores eget hold, siger Per Koch.

Søger om 1. division
Brabrand vil i dag på et bestyrelsesmøde tage stilling til, om den nyslåede HåndboldLigaklub skal indgive ansøgning til DHF om at blive i 1. division, hvis de klarer de økonomiske skær. Flere Liga-trænere fra andre klubber har kritiseret det forhold, at Brabrand næste sæson skal spille med et amatørhold i Ligaen, samtidig med, at klubben er repræsenteret i holdsamarbejdet med Skovbakken.

– Vi skal forhandle med kreditorerne også om det spørgsmål. I dag får alle Ligaklubber del i tv-indtægter på cirka 300.000 kroner, og det kunne jo godt være, at nogle kreditorer ville have del i de penge fremfor at se klubben spille i en lavere række, siger Per Koch. Han tilføjer, at flere bestyrelsesmedlemmer selv har penge i klemme i klubben.

– Det må da vise kreditorerne, at vi selv har troet på denne klub.

Brabrand har hentet eksperthjælp udefra til at tackle situationen. Advokat og formand i Århus GF Jan Børjesson har allerede været i kontakt med Brabrand for at yde støtte.

– Vi har da kigget på den konkurs, som Århus HK kom ud i sidste år. Og her var Børjesson til stor gavn, så ham bruger vi selvfølgelig i den næste tid, siger Per Koch.

Samarbejde fortsætter
Det nyetablerede holdsamarbejde med Skovbakken vil ikke blive berørt.

– Vi har for flere dage siden orienteret Skovbakken om vores trængsler, og de har vist stor forståelse og meldt ud, at det ikke betyder noget umiddelbart for samarbejdet om Skovbakken/Brabrand-holdet.

Det bekræfter Skovbakkens sportschef Steffen Damborg.

– Vi får vandtætte skotter mellem de to klubber, når vi skal samarbejde. For konstruktionen er bygget under Skovbakken A/S, og her vil det blive. Så økonomisk er der ingen problemer og det er der heller ikke rent ambitionsmæssigt, siger Damborg.

– Men det er trist, at det går sådan i Brabrand. Århus er en svær by at tegne sponsorater i. Jeg håber dog, at erhvervslivet her i byen vil bakke vores håndboldsamarbejde op, siger Damborg.

Kilde: Århus Stiftstidende.