10 år med Bondeholdet

I dag, den 5. december 2006, er det præcis ti år siden Flammens forløber Tvis KFUM Support ”De rødhvide Bønder” blev stiftet ved et møde i Tvis Hallen. Bøndernes første præsident Hans Henrik Hjermitslev ser tilbage på de 10 år med bondeholdet.

I dag, den 5. december 2006, er det præcis ti år siden Flammens forløber Tvis KFUM Support ”De rødhvide Bønder” blev stiftet ved et møde i Tvis Hallen. Bøndernes første præsident Hans Henrik Hjermitslev ser tilbage på de 10 år med bondeholdet.

I efteråret 1996 var der håndboldfeber blandt de 1.000 indbyggere i landsbyen Tvis, 7 km SØ for Holstebro. Herrerne i KFUM var igen rykket op i den bedste række, 1. division, efter et kort visit tilbage i 1993/94. Resultaterne var dog ikke prangende: 2 sejre efter 10 kampe. På dette tidspunkt fik jeg ideen om at sætte opbakningen i system ved at stifte en fanklub. Som en begyndelse designede jeg et halstørklæde og fik en aftale med klubben om at få gamle klubtrøjer, så medlemmerne kunne have udrustningen i orden.

Sammen med en flok venner, der også spillede eller trænede i Tvis KFUM, indkaldte vi til stiftende møde for fanklubben. Ved mødet den 5. december 1996 blev navnet ”De rødhvide Bønder” vedtaget efter en demokratisk afstemning, hvor flere andre fantasifulde navne blev foreslået. Hermed var en af landets første håndboldfanklubber stiftet. Til bestyrelsen blev valgt Anne Vendelbjerg, Sine Nielsen, Lasse Pilgaard, René Hansen, Mads Udby Olesen og mig selv. Efter kampvalg endte jeg som præsident, mens Kamstrup blev vice-præsident. Bønderne var nu klar til at gå i krig. Vi lånte trommer på Tvis Skole og en megafon på Buddy Holly i Holstebro, hvor en del af bestyrelsesmedlemmerne var stamgæster. Senere fik vi et stort flag fra Toyota, der dækkede hele blok F. ”Tvis KFUM Support” kom på denne måde ud i folks stuer gennem fjernsynet. Fyldte busser med rødhvide bønder blev også en del af billedet i provinsbyerne.

Fanklubben var på plads i december 1996. Med 20-30 syngende og udklædte bønder i Blok F på IC Vest vandt vi kampen over Bjerringbro KFUM med 22-19. Fanklubben var kommet godt fra start og omkring juletid strømmede det ind med medlemmer. Vi toppede sæsonen med 150 medlemmer, der skabte en forrygende stemning både ude og hjemme. Jeg husker særligt kampen i Kolding, hvor vi tabte 28-13. Trods lussingen sang vi både før, under og efter kampen til stor undren for KIF-tilskuerne. I foråret lykkedes det holdet at skrabe point sammen til en 10. plads, der betød kvalifikationsspil. Her besejrede vi Gladsaxe/HG og HMH Maribo og endnu en sæson var sikret i den bedste række.

I sæsonen 1997/98 fortsatte den lokale støtte til De rødhvide Bønder. Både børn og voksne indmeldte sig, mens den hårde kerne bestod 20-30 unge omkring de 20 år. Sæsonen sluttede desværre tragisk med nederlaget til Team Helsinge i den afgørende oprykningskamp. Lars Krogh Jeppesen scorede efter tremeterkast i de døende sekunder, og bønderne var knuste. I 1998/99 rykkede vi op igen, nu med Mads Udby Olesen som præsident for De rødhvide Bønder, efter at jeg var flyttet til Århus. Oprykningen blev sikret i min nye hjemby med en sejr på 30-22 over AGF. Jeg husker, vi havde en strålende oprykningsfest i Tvis Hallen.

I 1999/2000 kulminerede Tvis KFUM sportsligt med en 4. plads efter en hjemmesejrsejr over Virum i sidste spillerunde. Da samtidig Skjern og Kolding spillede uafgjort var semifinalepladsen hjemme. Der blev hoppet, løbet og danset på Vest den dag. Træner Kurt Nielsen, spillerne og bønderne var ellevilde. I semifinalerne tabte vi til de senere mestre fra GOG. Op til denne successæson havde vi fået en hjemmeside redigeret af Tommy Kikkenborg, www.bondehold.dk, der indeholdt referater af kampene, masser af dejlig statistik og nyt fra fanklubben. Bondehold.dk er stadig i live og et besøg værd for gamle bønder. Her er masser af nostalgi og glade minder fra Tvis KFUM-dagene.

I 2000 begyndte en ny æra, da de gamle ærkefjender Tvis KFUM og Holstebro Håndbold 90 blev slået sammen til Team Tvis Holstebro. Det var der mange rationelle argumenter for, men mange tvisboere havde ikke følelserne med i det nye ægteskab. De rødhvide Bønder valgte dog at følge forretningsfører Bomber-John Mikkelsen og formand John Gråkjær ind i den nye klub. Det selvironiske navn forsvandt til fordel for ”Flammen”, og jeg blev præsident igen. Nu med det formål at samle HH90 og Tvis KFUM til fælles opbakning for Dragerne fra Vest. Den nye fanklub nåede dog aldrig fordums styrke. Medlemstallet faldt i årene efter 2000, da resultaterne udeblev og gnisten fra KFUM fusede ud. Opbakningen til holdet fejlede dog ikke noget. Med tilskuertal over 1.500 til hjemmekampene og en lille hård kerne af fans med masser af sange, megafon og trommer fik modstanderne en varm velkomst på Vest.

I 2002 overtog Thomas Hjermitslev på nepotistisk vis præsidentposten, og Flammen brændte videre i tæt samarbejde med administrationen i TTH. En ny hjemmeside, www.flammen.nu, kom til og fik fra 2003 et debatforum, der er blevet et populært virtuelt samlingssted for TTH-fans fra hele landet (og endda Tyskland og Holland). Her hører besøg fra Skjern og Fredericia også med til koloritten i debatten. Flammen.nu er tillige stedet, hvor den kritiske lokalsprøjte Dagbladet opsnuser sladder fra de indre linjer. Præsidenten styrer hjemmesiden med hård hånd. Blandt de faste skribenter er, udover ex-præsidenten og præsidenten, Anders Lund og Jonas Jensen.

Ved indgangen til sæsonen 2006/07 flyttede Thomas Hjermitslev til Århus samtidig med Team Tvis Holstebro lancerede en ny ungdomsfanklub ”Dragen”. Det betyder, at ”Flammen” nu fungerer som en lille Århus-gruppe, der styrer hjemmesiden og tager til hjemme- og udekampe, når det er muligt.

Igennem de 10 år har De rødhvide Bønder og Flammen hædret folk med æresmedlemskaber. De er tilfaldet den tidligere skoleinspektør i Tvis og trofaste fan, Helge Jensen samt de tidligere spillere Kim Sandal og John Mikkelsen. Derudover er der hvert år siden 1999 blevet kåret årets spiller. Denne ære tilfalder den spiller, der er blevet ”Dagens Drage” oftest i løbet af sæsonen. Årets spillere har været Morten Hansen og Michael Bruun (1999/2000), John Mikkelsen (2000/01), Lasse Andersen (2001/02), Dennis Kirkegaard (2002/03), Toke Holst (2003/04), René Madsen (2004/05) og Erik Hucko (2005/06).

De 10 år med bondeholdet har budt på mange store oplevelser, på Vest og i arenaer landet over. Trods de manglende trofæer har det været hele turen værd. Mit håb for de næste 10 år med Flammen er, at stemningen fra 1990’erne kan vende tilbage hos en ny generation af fans.