Hverdagen i herreligaen nærmer sig igen ovenpå et spændende EM, hvor Danmark hev en bronzemedalje med hjem til samlingen. Det var skønt at se de tidligere TTH-spillere Aaron Mensing, Kay Smits og Torbjørn Bergerud på den store scene og Michael Bruun på den danske bænk.
I forbindelse med medaljeweekenden kom jeg til at tænke på, at det stort set altid er de samme lande, der er tilbage ved EM, VM og OL, når medaljerne skal fordeles. For at se om det var en rigtig formodning, lavede jeg en lille statistisk undersøgelse af de sidste 20 års medaljetagere ved EM, VM og OL i herrehåndbold. Jeg gav landene et point for bronze, to for sølv og tre for guld og regnede den samlede pointhøst ud for hvert land. Hvilke mønstre var der så?
For det første har europæiske lande vundet alle medaljer ved VM og OL bortset fra Qatars sølvmedalje på hjemmebane i 2015. Holdet bestod for øvrigt for en stor dels vedkommende af nationaliserede europæiske spillere. Bredden er således betydeligt mindre end i fx fodbold, hvilken den store niveauforskel ved VM også viser.
For det andet viser undersøgelsen, at jeg havde ret i min antagelse om, at det næsten altid er de samme lande, der kæmper om medaljerne. I de 20 år fra 2002 til 2022 er der således kun 13 lande, der har vundet en medalje ved de i alt 26 slutrunder (11 EM, 10 VM og 5 OL). Der er også langt mellem de helt store overraskelser. Seks lande har således fordelt alle mesterskaber de seneste 20 år. Det er også disse lande, der er helt dominerende, når vi ser på deres samlede pointhøst. Det sjettebedste land er de nykårede europamestre fra Sverige med 12 point. På femtepladsen kommer Tyskland med 16 point. Derefter følger Kroatien med 20 point. I top 3 placerer Spanien sig på tredjepladsen med 23 point. Danmark sidder sikkert på andenpladsen med 28 point (heraf 5 guldmedaljer), men er ikke i nærheden af Frankrig, der ender på hele 37 point og 10 guldmedaljer. Det bedste land ved EM er Spanien, mens det ved VM og OL er Frankrig.
Frankrig, Danmark, Spanien, Kroatien, Tyskland og Sverige har altså været meget dominerende de seneste 20 år. Det kunne være spændende, hvis flere lande i fremtiden kan kæmpe med om metallet og mesterskaberne. Måske vågner de sovende kæmper fra Rusland, der dominerede sammen med Sverige i 1990’erne, eller Rumænien, der trynede alt og alle med deres defensive betonforsvar i 1960’erne og 1970’erne? Måske kommer de lynhurtige opkomlinge fra Holland hele vejen til medaljerne ved næste EM i Tyskland i 2024, eller måske lykkedes det endelig for den afrikanske håndboldstormagt Egypten at snyde europæerne ved næste VM i Polen og Sverige i 2023 eller ved OL i Paris i 2024? Det vil tiden vise, og vi vil følge interesseret med.