Succes #4

21. april 1996: Med en snæver sejr på 23-22 (11-11) i den tredje og afgørende kvalifikationskamp mod Team København sikrer Tvis KFUM sig oprykning til 1. division. Klubbens første udenlandske spiller Roman Abramenko, der ellers har haft en svær sæson i klubben, spiller med 6 mål en nøglerolle i den nervepirrende kamp. Hermed er Tvis KFUM for anden gang i landets bedste række.

Med Michael Tind som træner havde Tvis KFUM i 1995/1996 haft en svingende sæson i 2. division vest. Det var ikke overraskende, for prominente bagspilere som Henrik Westh, Anders Maabjerg og Peter Melvej havde stoppet karrieren, og et kuld af unge spillere af egen avl tog over. Holdet var endt på en tredjeplads efter Vadum IF og Bjerringbro KFUM, og kun de mest optimistiske fans regnede med, at holdet havde styrken til at sikre sig oprykning i kvalifikationsspillet.

I semifinalen mod favoritterne fra FIF, der med stortalenter som Kasper Hvidt og Morten Krampau var blevet nr. 2 i 2. division øst, viste Tvis KFUM-spillerne imidlertid, at de ikke havde til sinds at lægge sig ned. I den første kamp i Frederiksberghallen var hjemmeholdet foran med 23-20 med fem minutter igen, men så lavede den unge playmaker Thomas Pedersen 3 mål, og da rutinerede Tom Lundager derefter tog et straffekast med syv sekunder igen, kunne vestjyderne rejse over bælterne med 23-23 og 1 point i bagagen. I den anden semifinale gjorde Tvis KFUM arbejdet færdigt med en sejr på 29-25 efter at have været bagud 11-13 ved pausen. Her brillierede højre back Morten Hansen med ni scoringer foran 1.200 tilskuere på idrætscenter Vest.

Selvtilliden var nu i top, og holdet var da også klare favoritter i de afgørende finalekampe mod upåagtede Team København, der var blevet nr. 4 i 2. division øst, men overraskende havde slået 1. divisionsholdet Aarhus KFUM i semifinalen. I den første finale foran 1.400 tilskuere på Idrætscenter Vest gik det også planmæssigt. Tvis KFUM vandt sikkert med 28-23 (14-12) med Morten Hansen som topscorer med 10 mål. Også den russisk-israelske bagspiller Roman Abramenko, der var klubbens første udenlandske spiller, men havde haft en svingende sæson med kampe på både første-, andet- og tredjeholdet, gjorde sig bemærket med 3 mål, da han blev sendt på banen af Michael Tind i anden halvleg. Abramenko var blevet indkaldt til kampen med en halv times varsel efter afbud fra Bent Damgaard, og den store bagspiller skulle vise sig at få en nøglerolle i finalekampene.

Dagbladet konstaterede efter sejren: ”Forskellen mellem de to opryknings-bejlere var iøjnefaldende – til Tvis’ fordel. Og der er hverken årsag til eller undskyldning for ikke at gøre arbejdet færdigt i Rypark-Hallen i København på søndag. Tvis KFUM er for gode til at tabe til Team København og dermed skulle ud i en tredje kamp. Og Team København er simpelthen ikke gode nok til blot at spille lige op med Tvis.”

Erling Hjermitslev, der var direktør for Tvis KFUM’s storsponsor Elpefa, havde også stor tiltro til holdet. Han inviterede sit personale fra firmaet i Vallensbæk til kampen i København, hvor de sammen med en busfuld Tvistilhængere kunne give solid opbakning til vestjyderne i Rypark-Hallen, der kun havde plads til 300 tilskuere. Formand Iver Andersen kunne fortælle til Dagbladet inden kampen, at Hjermitslev havde lagt champagnen på køl og forberedt en reception for holdet, når de rykkede op. Andersen kunne også løfte sløret for, at Tvis Hallen var klar til at lægge gulv til oprykningsfesten, når spillerne kom hjem søndag aften ved midnatstid. Mon ikke også nogle af spillerne havde meldt afbud til arbejde om mandagen?

Da Tvis KFUM førte med 3-7 efter 13 minutters spil i returkampen, var mange af de 100 Tvis-tilhængere i Rypark-Hallen sikkert begyndt at glæde sig til champagnen. Men herefter skiftede kampen fuldstændig karakter. De fysisk stærke københavnere, der havde den senere landstræner Keld Nielsen på bænken, trynede de unge og hurtige Tvisspillere, der aldrig overvandt Team Københavns pauseføring på 13-10, selv om vestjyderne undervejs i anden halvleg var tæt på, da Morten Hansen reducerede til 17-16. Kampen endte 22-17, og festen var aflyst.

Lørdag den 20. april 1996 kl. 15.00 var der derfor dækket op til den tredje og afgørende oprykningsfinale på Idrætscenter Vest. Dagbladet kaldte det en ”forbudt for børn-kamp” og træner Michael Tind forudså en tæt kamp, hvor det blev afgørende, hvem der havde lært mest af de første kampe. Tind havde op til kampen forsøgt at tage noget af presset fra de unge spilleres skuldre, så de kunne spille mere frit og flydende i angrebsspillet. Tind tog igen Roman Abramenko med som joker. Denne gang i stedet for Arne Damgaard, der havde fået halsbetændelse. Dagbladet henviste også til kampen to år tidligere, hvor Tvis KFUM tabte den afgørende oprykningsfinale på Idrætscenter Vest mod Aarhus KFUM. Denne gang var der således ingen, der troede, at kampen ville blive en gåtur i parken.

Det blev som forudsagt en helt tæt forbudt for børn-kamp foran 1.600 tilskuere på Vest. Kampen var lige hele vejen igennem. I første halvleg udmærkede John Mikkelsen, Morten Hansen og Roman Abramenko sig i angrebet og Kristian Juelsgård i målet, men Tvis KFUM kunne ikke få skabt hul til Team København, så første halvleg endte 11-11. I anden halvleg var vestjyderne flere gange ved at trække fra med tremålsføringer, men københavnerne kæmpede sig tilbage. Dog holdt Tvis KFUM føringen på to mål indtil det sidste minut, hvor Team København fik reduceret til 23-22. Inden da havde Tom Lundager taget et straffekast ved stillingen 23-21 med fire minutter igen. Et sidste frikast til gæsterne fra banens midte efter en diskvalifikation af John Mikkelsen for en nødbremse endte i hjemmeholdets parader, og så kunne jublen ellers bryde løs på Idrætscenter Vest. Champagnen blev åbnet til lyden af Freddie Mercurys ’We are the Champions’ og festen fortsatte i Tvis Hallen, hvor afslutningsfesten blev omdannet til en oprykningsfest.

Inden turen til Tvis var der lufttur til Michael Tind og holdleder Preben Hein, og anfører John Mikkelsen tog mikrofonen og takkede det talstærke publikum og Tind: ”Uden ham var vi ikke kommet i 1. division”. Michael Tind havde efter sæsonen valgt at holde et sabbatår fra håndbold, men vendte tilbage og afløste Kurt Nielsen igen i sæsonen 1997/1998. Denne gang blev han dog fyret efter en dårlig sæsonstart i 1. division.

Det var en overstadig formand Iver Andersen, som Dagbladets udsendte mødte efter kampen: ”Det er fuldstændig vanvittigt, at det lykkedes at rykke op i 1. division. Da vi op til sæsonen mistede tre så prominente spillere som Henrik Westh, Anders Maabjerg og Peter Melvej var vi ikke mange der troede på noget særligt i sæsonen. Og helt ærligt snakkede vi også om det ville være fint bare det unge mandskab kunne bide sig fast i 2. division. […] Michael Tind og holdleder Preben Hein har lavet et fremragende stykke arbejde. Sidste sæson måtte træneren døje med skader hos mange af spillerne. Henrik Westh, Kim Sandal, Morten Hansen, Peter Melvej og Kristian Juelsgård var alle væk på et tidspunkt, men alligevel lykkedes det for holdet at komme med i oprykningsspillet. […] Træneren har givet de unge spillere troen. Og holdet er vokset med opgaven.”

Kampen i tal: Tvis KFUM – Team København 23-22 (11-11). Målscorere for Tvis KFUM: Roman Abramenko 6 (1), John Mikkelsen 5, Morten Hansen 5, Bent Damgaard 4, Kim Sandal 2 (1), Thomas Pedersen 1. Desuden Michal Rasmussen, Kim Laursen, Christian Cederholm, Jesper Green, Kristian Juelsgård og Tom Lundager. Team Københavns målscorere: Richardt Højland 7, Peter Friis 6, Nicolai Friis 3 (2), Piet Syhler 2, Ricky Råholt 2, Jeppe Heinesen 2 (1). Udvisninger: Tvis 2, København 2. Dommere: Per Olesen og Lars Ejby Pedersen. Tilskuere: 1.600 i Idrætscenter Vest ved Holstebro.