Grundspillet i tal

Ex-P har set nærmere på grundspillet med de statistiske briller for at forklare, hvorfor TTH endte som nr. 10 og ikke kom i slutspillet. Det endte med nogle overraskende opdagelser.

tophaandbold.dk  kan man finde en guldgrube af statistik. Jeg har set nærmere på listerne over de enkelte hold for at undersøge, hvordan TTH placerer sig. Faktisk er det svært ud fra tallene at forklare, hvorfor TTH endte som nr. 10, for holdet klarer sig bedre end det på alle parametre.

Meget overraskende er TTH det hold i ligaen, der har lavet færrest tekniske fejl. TTH har desuden den 6. bedste scoringsprocent, 9. bedste redningsprocent, er 9. bedst i samlet MEP (angrebsspillernes effektivitet), har 7. færrest udvisninger, har lavet 7. flest mål og har indkasseret 8. færrest mål.

Statistik er jo drilsk. Hvordan kan disse fine tal resultere i en dårlig placering? En del af forklaringen er, at TTH har tabt mange af de helt lige kampe. Således er fire kampe i grundspillet tabt med 1 mål og 2 med 2 mål, mens kun 2 sejre er med 1 mål og ingen med 2 mål. TTH’s gode spil blev således spillet i de forkerte kampe.

TTH er statistisk set bedre end Ribe-Esbjerg og SønderjyskE, undtagen når det gælder det allervigtigske, antallet af point. Her endte Ribe-Esbjerg med 22, SønderjyskE med 21 og TTH med kun 20.

Der er særligt to ting, TTH med fordel kan bruge mere tid på til træning, nemlig overtalsspil og 1. fase kontra. TTH er således ifølge Mediano sammen med SønderjyskE det dårligste hold til at udnytte overtal, og TTH har med en effektivitet på 73% den næstdårligste udnyttelsesprocent på 1. fase kontra. Kun Mors-Thy er dårligere med 72%.

Så rådet til trænerne inden de afgørende kampe mod Lemvig-Thyborøn og SønderjyskE er at bruge tid på at øve kontra og overtalsspil. Her er der nemlig plads til forbedring. Tallene afslører også, at TTH med fordel kan give Lemvig-Thyborøn lov til at afslutte fra højre back og SønderjyskE fra Playmakerpositionen. Her er chancerne for scoring nemlig mindst hos de kommende modstandere. TTH er mindst effektive på skud fra venstre back.