Arvefjender

Nogle håndboldkampe er vigtigere at vinde end andre. Det gælder ikke kun slutspilskampe og finaler. For der er nogle klubber, der er sjovere at vinde over end andre. Det er de klubber, som kaldes arvefjender og ærkerivaler, og det er typisk klubber, som geografisk ligger tæt på.

Eksempler på det er lokalopgør mellem klubber fra samme by som kampene mellem Ajax og HG fra København i 1940’erne og 1950’erne, mellem Aarhus KFUM, AGF, IK Skovbakken og VRI fra 1950’erne til 1980’erne og mellem Fredericia KFUM og Fredericia fH i 1960’erne og 1970’erne.

Efter de mange klubsammenlægninger i 1990’erne og 2000’erne er der sjældent flere eliteklubber i samme by, så nu er arvefjenderne som regel placeret i en nærliggende by. Eksempler på arvefjendeopgør er kampene mellem Fredericia HK og Kolding IF i Trekantområdet og mellem Team Tvis Holstebro og Skjern Håndbold i Vestjylland. De er kommet til som særlige lokalopgør, hvor den regionale håneret er på spil, og hvor der typisk er rigtigt mange tilskuere på lægterne.

Skjern var imidlertid ikke Tvis KFUM’s første arvefjende. I anden halvdel af 1980’erne, hvor klubbens herrehold spillede i 3. division nord, mens Skjern GF var i 3. division vest, var de vigtigste kampe mod lokalrivalerne fra Fousing IF, Hvam HK, Holstebro KFUM og Holstebro HK. Der var godt fyldt op med omkring 500 tilskuere i Struerhallen, Skavehallen, Tvishallen og Idrætscenter Vest, når disse hold tørnende sammen. Tvis KFUM, der med et talentfuldt hold med venstrebacken Henrik Westh i spidsen var på vej frem gennem rækkerne, vandt som regel opgørene. En mindeværdig undtagelse var den 24. januar 1988, hvor det gamle storhold fra Holstebro HK bankede opkomlingene fra Tvis KFUM 14-27 foran 350 måbende tilskuere i Tvishallen. Lokalrivaliseringen blev også dyrket ved opvarmningsturneringen Vestjysk Mesterskab, kaldet VM, hvor de lokale hold fra blandt andet Holstebro, Fousing, Hvam og Skjern tørnede sammen på Idrætscenter Vest.

I 2. division vest i 1990’erne, hvor Holstebro KFUM, HHK og Fousing IF var en saga blot efter sammenlægninger til Holstebro Håndbold 90 og Struer fH, var de store rivaler fusionsklubben Håndbold Mejrup Hvam og Skjern GF, der i 1992 blev til Skjern Håndbold efter en fusion med Skjern KFUM.

Den 10. december 1990 så 1.500 tilskuere på Idrætscenter Vest, at Tvis KFUM besejrede Skjern GF 23-15. Kampen havde Jesper Hagner som topscorer med hele 11 mål. Det var det første lokalopgør mellem Tvis og Skjern, og det blev efterhånden en klassiker. Det var også den første turneringskamp, Tvis KFUM spillede med Idrætscenter Vest som hjemmebane. Fra 1990 blev de store kampe afviklet her.

Det var imidlertid mindst lige så meget interesse for kampene mod Håndbold Mejrup Hvam, der lå betydeligt tættere på geografisk. Den 22. februar 1993 revancherede Tvis KFUM således et nederlag i første runde af turneringen på 17-19 foran 1.800 tilskuere med en sejr på 17-20 over HMH foran hele 1.910 tilskuere på Idrætscenter Vest. Samme år rykkede Tvis KFUM op i 1. division for første gang. Her var Tvis KFUM alene om at repræsentere Vestjylland.

Efter nedrykningen til 2. division vest i 1994 ventede der igen lokalopgør mod Skjern, der på dette tidspunkt var et middelmådigt hold i midten af rækken, mens HMH i mellemtiden var rykket ned i 3. division. Ikast FS var til gengæld stadig i rækken, og det kastede i 1990’erne også nogle lokalopgør af sig. Her havde Tvis KFUM ofte problemer med at passere den senere målmandstræner i TTH og Michael Bruuns polske læremester Antoni Parecki.

I kampene om Vestjylland mod Skjern havde Tvis KFUM overhånden i 1990’erne. I 2. division vandt Tvis KFUM således 6 af de 10 opgør, mens 1 sluttede uafgjort. Med Tvis KFUM’s nedrykning i 1998 og Skjerns samtidige oprykning skiftede momentum imidlertid. Skjern blev som oprykker danmarksmestre i 1999 med den tidligere Tvis KFUM-målmand Jonas Degnbol som profil, mens Tvis igen rykkede op. I 1999 mødtes holdene så for første gang i ligaen, og nu var det Skjern, der i den grad var ovenpå. Skjern vandt i de følgende år 9 ligakampe og 1 pokalkamp i træk, og man begyndte at tale om et Skjernkompleks. Det blev der heldigvis gjort noget ved i 2004, hvor Team Tvis Holstebro med Tobben Evjen som træner vandt en forløsende sejr på 34-29 foran 1.825 tilskuere på Idrætscenter Vest.

Herefter skiftedes holdene til vinde, dog havde Skjern stadig en lille overhånd. Fra 2009 mødtes holdene også i nogle sæsoner i slutspillet. Blandt de mest mindeværdige kampe hører sejren i den afgørende bronzekamp i 2014, hvor TTH med Michael Bruun som sidste skanse foran 2.180 måbende vidner i Skjern Bank Arena vendte en pauseføring på 15-8 til en sejr på 19-21 og bronzemedaljer. Også det bitre nederlag på 20-24 i pokalfinalen i Gigantium i Aalborg året efter står tydeligt i erindringen. Heldigvis fik TTH revanche i 2017, hvor TTH med Jeppe Hauskov i front med 11 mål på 11 forsøg nedsablede Skjern med 32-21 i pokalkvartfinalen, der var et skridt på vejen til klubbens anden pokaltitel. I 2018 vandt pokalvinderne fra TTH endda også Super Cuppen med en sejr på 26-23 over mestrene fra Skjern.

I den samlede opgørelse over divisionskampe, ligakampe, slutspilskampe, pokalkampe og Super Cup fra 1990 til 2021 er status 29 sejre til Tvis KFUM og TTH, 5 uafgjorte og 41 sejre til Skjern GF og Skjern Håndbold. Men statistikken er blevet bedre og bedre de seneste år. TTH har således vundet 7 af de seneste 10 opgør mod arvefjenderne.