Dansen om guldkalven – og Lars Jørgensen

Nogle sponsormillioner og tre aldrende håndboldstjerner fra AGK-ruinen har overbevist KIF Kolding om at rykke klubben op med rode og forvandle den til et omrejsende håndboldcirkus, der skal spille hjemmekampe både i Kolding og København. Lars Jørgensen er en af de tidligere AGK-spillere i projektet og kommer således ikke til Team Tvis Holstebro. Som altid styrer pengene dansk håndbold.

Det, KIF-direktør Jens Boesen så sent som i onsdags kaldte “totalt urealistisk”, er på vej til at blive virkelighed. “Hele Danmarks Håndboldhold”, bygget på ruinerne af AGK og traditionsklubben Kolding IF, skal, som et andet Cirkus Dannebrog, spille hjemmekampe både i øst og vest. Bag planerne står veteranerne Kasper Hvidt, Joachim Boldsen og Lars Jørgensen, der blev klubløse ved AGK’s kollaps. Og de ser ud til at være dem, der får mest ud af den nye klubmonster, mens KIF’s fans bliver de store tabere.

Hvidt, Boldsen og Jørgensen er alle midt i 30’erne og ville være profiler på et hvilket som helst dansk hold, men de har ikke mange år tilbage på banen. Med “KIF København” har de sikret sig nogle flere år med velbetalt håndbold på topniveau i Danmark. Det er jo ikke at kimse af, når man nærmer sig sin håndboldpensionering.

KIF har i de seneste år kæmpet med dårlig økonomi og er heller ikke uvant med at tage drastiske midler i brug hvis det er nødvendigt. Dameholdet blev således i 2005 sendt til Vejen, hvor det nu fungerer som en selvstændig klub. For bestyrelsen i KIF kan “AG Kolding” ligne en vej mod bedre økonomi og større resultater.

Men den kuriøse konstellation kommer med en indbygget risiko. Kan en klub skræve over Danmark fra vest til øst uden at bukserne sprænges? Vil sponsorerne i Kolding holde fast i en klub der ikke længere er deres? Vil sponsorerne i øst holde fast når Hvidt, Boldsen og Jørgensen er væk? Og vil der være nogle, der gider se dem?

Koldings fans leverede en fortrinlig kulisse, da TTH i foråret hentede bronzemedaljer i Tre-for Arena. Nu skal de vænne sig til at tage på langfart for at se deres lokale helte. Det er der næppe mange der har lyst til i længden. De lokale fans og ildsjæle er altid de første ofre, når Mammon gør sig til herre over sporten.

Klubber og byer hører sammen. Sport er mere end penge. Det ved de i Aarhus, hvor publikum bliver ved med at møde op til AGF’s kampe trods altid svigtende resultater. Og det ved vi i det vestjyske, hvor hele Danmarks bondehold snart kan fejre tyveåret for det første oprykning til landets fineste række. Men det har de tilsyneladende glemt i Kolding, forblændet af det blålys, der stadig skinner fra de rygende ruiner af AGK.